Γαλλία: Σημειώματα του δράστη «δείχνουν» σχέση με το ISIS

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Σημειώματα του δράστη «δείχνουν» σχέση με το ISIS

Στενή σχέση με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δείχνουν τα σημειώματα, τα οποία μοιάζουν με πολιτική διαθήκη, που βρέθηκαν κατόπιν έρευνας στο σπίτι του δράστη των επιθέσεων στην Καρκασόν και στην Τρεμπ, Ραντουάν Λακντίμ.

Στο σπίτι του δράστη, «οι ερευνητές βρήκαν μια χειρόγραφη διαθήκη όπου δηλώνει πίστη στο ΙΚ».

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τους λόγους για τους οποίους ο μαροκινής καταγωγής 25χρονος Γάλλος πέρασε στην πράξη και αναζητούν ενδεχόμενους συνεργούς.

Εμφανιζόμενος ως «στρατιώτης του ΙΚ» ο Ραντουάν Λακντίμ σκότωσε χθες τέσσερις ανθρώπους.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση.

Με τον χαρακτηρισμό "S" (Κρατική Ασφάλεια) λόγω των διασυνδέσεών του με το σαλαφιστικό κίνημα από το 2014, ο Ραντουάν Λακντίμ παρακολουθείτο για ένα διάστημα από τις αρχές επειδή υπήρχαν υποψίες για ριζοσπαστικοποίησή του αλλά από την παρακολούθησή του δεν είχε προκύψει κάποια ένδειξη που να θεωρηθεί προάγγελος βίαιων ενεργειών.

Συνελήφθη και η σύντροφός του

Mια γυναίκα, φερόμενη ως σύντροφος του 25χρονου Ρεντουάν Λακντίμ, του ενόπλου που σκότωσε τρεις ανθρώπους την Παρασκευή, στη Γαλλία συνελήφθη από τις γαλλικές Αρχές.

Η γυναίκα έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της «σύστασης συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση».

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει τις έρευνες, είπε ότι ο Λακντίμ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το σαλαφιστικό κίνημα.

Ωστόσο, από την παρακολούθησή του, το 2016-17, δεν βρέθηκαν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Η Γαλλία θρηνεί τον ηρωικό χωροφύλακα που αντάλλαξε τη ζωή του με αυτή των ομήρων

O αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής Αρνό Μπελτράμ επέδειξε ηρωισμό στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στην Τρεμπ, στη νότια Γαλλία. Δέχθηκε σφαίρες και μαχαιριές από τον δράστη και υπέκυψε στα τραύματά του.

«Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, τη γενναιότητά του, τη θυσία του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο 45χρονος αξιωματικός «έσωσε ζωές και τιμά το όπλο του και τη χώρα μας» είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» αυτού του χωροφύλακα.

Ο δράστης είχε ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους μέσα σε σουπερ-μάρκετ της περιφέρειας της Καρκασόν (νότια Γαλλία), όταν ο Αρνό Μπελτράμ, «με κίνδυνο της ζωής του», «επέλεξε να πάρει τη θέση ομήρων που κρατούνταν στο εσωτερικό του σούπερ-μάρκετ», εξήγησε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο χωροφύλακας «άφησε ανοικτό το τηλέφωνό του στο τραπέζι (...) και μόλις ακούσαμε τους πυροβολισμούς η GIGN (επίλεκτη μονάδα των δυνάμεων της τάξης) επενέβη» και σκότωσε τον δράστη της επίθεσης που δήλωνε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε εξηγήσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Ζεράρ Κολόμπ.

«Μια πράξη ηρωισμού σαν κι αυτές που συνηθίζουν οι χωροφύλακες, οι αστυνομικοί που είναι στρατευμένοι στην υπηρεσία του έθνους», κατέληξε ο υπουργός.

Τραυματίσθηκε από δύο σφαίρες και δέχθηκε πολλές μαχαιριές από τον δράστη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Μερικά λεπτά αργότερα, βγαίνοντας από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν ο χωροφύλακας, ο υπουργός είχε προσθέσει πως η πράξη του αξίζει «την αναγνώριση του Έθνους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider