Σε χαμηλό 14 μηνών ο ρυθμός ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 14 μηνών ο ρυθμός ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα

Σε χαμηλό 14 ετών έχει υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της IHS Markit.

O Σύνθετος Δείκτης της Markit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της ζώνης του ευρώ υποχώρησε τον Μάρτιο στις 55,3 μονάδες από 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για μικρότερη πτώση στις 56,8 μονάδες. Πρόκειται δε για το δεύτερο διαδοχικό μήνα υποχώρησης από τα υψηλά 12 ετών, στα οποία είχε σκαρφαλώσει ο δείκτης τον Ιανουάριο.

«Η Ευρωζώνη χάνει τη δυναμική της και η τάση αυτή από την αρχή του έτους είναι ιδιαίτερα έντονη» σημειώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η επιβράδυνση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην κακοκαιρία σε ορισμένες βόρειες περιοχές και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο σε κάποιες "οδυνηρές επιπτώσεις" της πρόσφατης ισχυρής ανάπτυξης» πρόσθεσε. Όπως εξήγησε εργοστάσια και υπηρεσίες δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση.

Η επιβράδυνση του τελευταίου διμήνου θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πότε ακριβώς θα πρέπει να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων. Τα «γεράκια» πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η στροφή σε περιοριστική πολιτική. Ο Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, επιμένει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία, επικαλούμενος και τα στοιχεία για τον υποτονικό πληθωρισμό. Τα νέα δεδομένα της Markit μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω το επιχείρημά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider