Ο Τραμπ κηρύσσει εμπορικό «πόλεμο» στην Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ κηρύσσει εμπορικό «πόλεμο» στην Κίνα

Σε μια μάλλον επιθετική κίνηση προχωρά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου θα υπογράψει επίσημο έγγραφο με το οποίο θα αναγγείλει την επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα.

Στόχος, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, είναι να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί το Πεκίνο, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Η αμερικανική προεδρία δεν έδωσε στην ανακοίνωσή της λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους στόχους των νέων δασμών.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι κυρίως αφορά στον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Λάιτχαϊζερ διαβεβαίωσε πάντως ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έλλειμμα ύψους 375 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Οι εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών κάνουν λόγο ακόμη και για 600 δισ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Η ανησυχία περί παγκόσμιου εμπορικού πολέμου εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, εάν ξεσπάσει, θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider