Τουσκ: Δεν συνεχάρην τον Πούτιν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουσκ: Δεν συνεχάρην τον Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθώς εκκρεμεί η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι δεν έχω διάθεση να γιορτάσω την επανεκλογή του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε συμβουλές του επιτελείου του να μη συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη, πάρα τις παροτρύνσεις του επιτελείου του για το αντίθετο. Μεταξύ αυτών και ένα σημείωμα που διέρρευσε και στο οποίο αναγραφόταν με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΕΙΣ».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό του υπευθύνου της διαρροής, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος υπαινίχθηκε ότι μια τέτοια διαρροή θα μπορούσε να είναι παράνομη, εφόσον το εν λόγω σημείωμα είναι απόρρητο.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Τραμπ θα έπρεπε όντως να αποφύγει να δώσει συγχαρητήρια στον Πούτιν είναι πολλοί, αναφέρει το CNN. Πρώτον, η εκλογή του με ποσοστό μεγαλύτερο του 70% δεν είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ελέγχει τα κρατικά ΜΜΕ. «Ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν καθοδηγεί τον ελεύθερο κόσμο, με το να δίνει συγχαρητήρια σε έναν δικτάτορα που κέρδισε στημένες εκλογές», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν. Δεύτερον γιατί εκκρεμεί η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, σε βρετανικό έδαφος, πράξη που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι έχει αποδώσει στη Ρωσία. Και τέλος γιατί η Ρωσία ελέγχεται για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Του έδωσα συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη από το Οβάλ Γραφείο, περιγράφοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο. Κάνοντας λόγο για μια «συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα», αναφέρθηκε και στην ιδέα μιας προσεχούς συνάντησης με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider