Εξηγήσεις για την πολιτική του Τραμπ ζητούν οι αφρικανικές χώρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξηγήσεις για την πολιτική του Τραμπ ζητούν οι αφρικανικές χώρες

Απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις κλήθηκε να δώσει ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά την επίσκεψή του στην Αφρική ύστερα από τα αρνητικά σχόλια του Τραμπ για τις αφρικανικές χώρες. Ο κ. Τίλερσον κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις την αμερικανική πολιτική απέναντι στην αφρικανική ήπειρο αλλά και για την απόφαση για επιβολή δασμών εισαγωγής στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Εν μέσω του αρνητικού κλίματος, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών αναγκάστηκε να επισπεύσει την επίσκεψή του στην Αφρική κατά μία ημέρα, ενώ βρέθηκε σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να δίνει εξηγήσεις για τα σχόλια και τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.
Παράλληλα, η επίσπευση επιστροφής του ταξιδιού του, επιβλήθηκε από τις «απαιτήσεις άσκησης των καθηκόντων του και την ανάγκη να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για προσωπικές συναντήσεις», για την Βόρεια Κορέα, αλλά και για τους δασμούς.

Ο Τίλερσον επίσης θα έχει ακρόαση την Πέμπτη στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σύμφωνα με τον αρμόδιο ΥΦΠΕΞ Στίβεν Γκολντστέιν.

Έτσι, ο ίδιος, διέκοψε την διπλωματική του προσπάθεια για την ανατροπή της αντίληψης των ηγετών της Αφρικής ότι οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τις χώρες τους και προτίμησε να βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση πιο ουσιαστικών ζητημάτων. Μεταξύ αυτών, το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιβολή δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά και το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Ο Τίλερσον διαφωνεί με τον πρόεδρο Τραμπ για τους δασμούς, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή τους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ακύρωσε το πρόγραμμά των επαφών που θα είχε το Σάββατο στο Ναϊρόμπι (Κένυα) διακινδυνεύοντας μία περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης των ηγετών της Αφρικής έναντι των ΗΠΑ. Ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τόσο για την δασμολογική πολιτική του Τραμπ, όσο και για τα ωμά σχόλια του στο Οβάλ Γραφείο προσπαθώντας ν’ αντικρούσει την αντίληψη των ηγετών της Αφρικής, ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει μία συμπαγή πολιτική προσέγγισης κι αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν την αφρικανική ήπειρο.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε αναφερθεί στις αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, χαρακτηρίζοντας τις “χώρες απόπατους,” είχε αναρωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δέχονται περισσότερους μετανάστες από χώρες όπως η Νορβηγία. Ο πρόεδρος Τραμπ στην συνέχεια, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τον παραπάνω χαρακτηρισμό, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών του κλήθηκε να έχει μία αμυντική θέση κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αφρική. Μετά από έναν και πλέον χρόνο άσκησης των καθηκόντων του στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, ο Τίλερσον έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που επισκέφτηκε την Αφρική.

«Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σοκ σε όλους σχεδόν τους Αφρικανούς. Κάνουμε εκατέρωθεν προσπάθειες να προχωρήσουμε μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαχαμάτ Ζένε Σερίφ, υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ.

Από την πλευρά του, ο Τίλερσον προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι αυτά τα σχόλια θα πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας, σύμφωνα με δύο Αφρικανούς διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ για το Τσαντ που συμπεριλήφθηκε στην τρίτη έκδοση της αμερικανικής ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, όταν έληγε η έκδοση της δεύτερης απαγόρευσης έκδοσης βίζας στους πολίτες από έξι μουσουλμανικές χώρες, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε νέα οδηγία για την εφαρμογή της απαγόρευσης στους πολίτες επτά χωρών (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και Τσαντ).

Η εφαρμογή της απαγόρευσης κατά του Τσαντ προκάλεσε απογοήτευση, ακόμη και μεταξύ των στελεχών του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, και έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Το Τσαντ συμμετέχει επίσης αποφασιστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Υποσαχάρια Αφρική. Από την εξαγγελία της απαγόρευσης, το Τσαντ έχει εργαστεί για την ανάκλησή της. Σήμερα, έχουν περάσει ήδη έξι μήνες με την απαγόρευση να εφαρμόζεται, ενώ ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρις Ντέμπι δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει τον θυμό του στον Αμερικανό ΥΠΕΞ. “Ο πρόεδρος εξέφρασε την αδυναμία κατανόησης που έχει για το μέτρο αυτό,” στον Τίλερσον δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της αφρικανικής χώρας Ζένε μετά την συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαίρεσης του Τσαντ από την λίστα εφαρμογής, δηλώνοντας ότι το Τσαντ έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ουάσινγκτον. Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει η αφρικανική χώρα είναι η ενίσχυση των ελέγχων διαβατηρίων, αλλά και η κοινή διαχείριση πληροφοριών για τους υπόπτους τρομοκρατικής δράσης. “Όλοι αυτοί οι τομείς έχουν ληφθεί υπόψη από το Τσαντ, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την τελευταία συνεργασία μας στα τέλη του 2017,” όταν αξιωματούχοι από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Τσαντ ταξίδεψαν στην αφρικανική χώρα προκειμένου να συναντηθούν με αξιωματούχους της.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση μπορεί να ομαλοποιηθεί, αλλά θα περιμένουμε μέχρι την τελική αναφορά αξιολόγησης,” τον Απρίλιο πρόσθεσε. Την αναφορά αυτή, θ’ αξιολογήσει ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να λάβει την απόφασή του.

Η επίσκεψη του Τίλερσον στο Τσαντ ήταν και μια κίνηση καλής θέλησης, καθώς είναι ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την αφρικανική αυτή χώρα.

Ο Τίλερσον αναχώρησε χθες το βράδυ από την Αμπούτζα της Νιγηρίας για τις ΗΠΑ, καθώς ακύρωσε την σημερινή ημέρα της επίσημης επίσκεψης του, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας χθες το απόγευμα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναμένεται να φτάσει στην Ουάσινγκτον νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider