Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές

Οι κατηγορίες που προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος 13 Ρώσων και τριών ρωσικών εταιρειών ότι αναμίχθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2016 δεν περιέχουν καμία απόδειξη ότι το ρωσικό κράτος εμπλέκεται στην υπόθεση, υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης του κράτους είναι άδικοι και αβάσιμοι.

Δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική απόδειξη» ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τόνισε ο Πεσκόφ. «Επιμένουμε ότι θεωρούμε αυτές τις αποδείξεις αβάσιμες (...) Η Ρωσία δεν αναμίχθηκε, δεν συνηθίζει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν το κάνει τώρα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο ειδικός ειδαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 13 Ρώσων υπηκόων και τριών φορέων για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, τα πρόσωπα και οι φορείς, κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη και άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

Μεταξύ των φορέων που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του διαδικτύου.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι οι ρωσικές οντότητες άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, υποκρινόμενοι τους Αμερικανούς, επικοινώνησαν με πρόσωπα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία όμως αγνοούσαν με ποιους συνομιλούσαν. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν επίσης ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους. Μεταξύ άλλων, στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν και η «στήριξη στον Τραμπ (...) και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον». Μεταξύ άλλων, πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή.

«Η ρωσική ανάμειξη δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών»

Οι 13 Ρώσοι υπήκοοι και οι τρεις ρωσικές οντότητες που κατηγορούνται για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έναν «πόλεμο πληροφοριών», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν, που τόνισε ότι στο κατηγορητήριο δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός ότι η ανάμιξη αυτή επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει επίσης κανένας ισχυρισμός ότι Αμερικανοί πολίτες ενεπλάκησαν εν γνώσει τους σε αυτήν την ανάμιξη.

«Η παραπομπή δείχνει ότι οι Ρώσοι ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ροζενστάιν.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα και ότι θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για την έκδοση των υπόπτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την παραπομπή των Ρώσων πολιτών που κατηγορούνται για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι η εκστρατεία των Ρώσων είχε ξεκινήσει από το 2014. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 στόχος τους ήταν να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ και να δυσφημίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Στο κατηγορητήριο, έκτασης 37 σελίδων, περιγράφεται μια "συνωμοσία" με στόχο τη διατάραξη των εκλογών, από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες για να περάσουν τα διχαστικά μηνύματά τους, ταξίδευαν σε διάφορες Πολιτείες για να συλλέξουν πληροφορίες και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις υποδυόμενοι τους Αμερικανούς πολίτες.

Το έγγραφο αυτό απηχεί σε μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει τον Ιανουάριο του 2017 η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία υποστήριζε ότι η Ρωσία είχε αναμιχθεί στις εκλογές και ότι ένας από τους στόχους της ήταν να βοηθήσει τον Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ρωσία: Παράλογοι οι ισχυρισμοί για ρωσική παρέμβαση

Οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι πολίτες παρενέβησαν στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «παράλογοι» δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεκατρείς άνθρωποι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ; Δεκατρείς εναντίον μυστικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων; Εναντίον υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπίας, εναντίον των πιο σύγχρονων τεχνολογιών; Παράλογο; Ναι», έγραψε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στο Facebook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider