Δια νόμου δωρητές οργάνων οι Ολλανδοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δια νόμου δωρητές οργάνων οι Ολλανδοί

Κάθε πολίτης άνω των 18 ετών είναι υποψήφιος δωρητής οργάνων, εκτός και αν δηλώσει ρητά το αντίθετο, σύμφωνα με νόμο που ενέκρινε την Τρίτη το ολλανδικό κοινοβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί προς ψήφιση από το κόμμα D66, εγκρίθηκε οριακά με 38 ψήφους υπέρ και 36 κατά.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι όλοι οι Ολλανδοί πολίτες θα λάβουν δύο μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο που θα τους ζητούν να δηλώσουν εάν δέχονται ή όχι να γίνουν δωρητές. Αν δεν δηλώσουν άρνηση κατά την παραλαβή του δεύτερου μηνύματος, τότε τα ονόματά τους θα συμπεριλαμβάνονται αυτομάτως στον κατάλογο των δωρητών οργάνων αλλά θα μπορούν να αλλάξουν τη βούλησή τους ανά πάσα στιγμή.

Αυτός ο νόμος είχε ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή της Ολλανδίας το 2016, με πολύ μικρή πλειοψηφία 75 ψήφων υπέρ έναντι 74 κατά. Ωστόσο, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου έσπευσαν να το επικρίνουν επισημαίνοντας ότι, η κίνηση αυτή δίνει υπερβολική εξουσία στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα συμβεί στους πολίτες μετά το θάνατό τους.

Ο Πία Ντίτζκστρα, μέλος του κόμματος D66 που εισήγαγε το νομοσχέδιο, έκανε κάποιες αλλαγές για την πιο εύκολη έγκρισή του από τη Βουλή, προβλέποντας για παράδειγμα ότι οι συγγενείς του θανόντος θα έχουν πάντα την τελευταία λέξη, εκτός εάν ο θανών εκφράζει ρητά την άρνησή του να δώσει τα όργανά του.

Πριν από οποιαδήποτε δωρεά οργάνων,οι αρχές πρέπει να ενημερώνουν και την οικογένειά τους, διαφορετικά η δωρεά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, επισημαίνει ο Ολλανδός πολιτικός του κόμματος D66, Πία Ντίτζκστρα.

Ο λιγοστός αριθμός δωρητών οργάνων αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοτηλεόραση NOS, περίπου 57 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας ένα νέο όργανο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η Ολλανδία ακολουθεί, με αυτό το νομοσχέδιο το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία είχε το δικό της σύστημα δωρητών οργάνων από το 1979 και τη Γαλλία, η οποία εισήγαγε παρόμοια νομοθεσία τον Ιανουάριο του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider