10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)

Είναι παγκοσμίως πασίγνωστοι, πλούσιοι, με σημαντικά βραβεία στην κατοχή τους, όμως παρόλα αυτά η κακή διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων, οι εσφαλμένες επαγγελματικές τους κινήσεις, οι αλόγιστες σπατάλες, οι ατυχείς επενδύσεις, και ενίοτε οι εθισμοί και τα πάθη τούς οδήγησαν σε κήρυξη πτώχευσης και άδειασαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εν μια -σχεδόν- νυκτί.

Από τον ζωντανό θρύλο του rock 'n' roll Τζέρι Λι Λιούις μέχρι την εκκεντρική performer Lady Gaga, αυττές είναι δέκα από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που κατάφεραν να χάσουν ολόκληρες περιουσίες συσσωρεύοντας τεράστια χρέη, τις περισσότερες φορές ασύλληπτα για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που γουρλώνουμε τα μάτια από σοκ και δέος, καθώς διαβάζουμε τα κατορθώματά τους στα πρωτοσέλιδα των tabloids.





Meat Loaf

Mέσα στη δεκαετία του ’80, ο γνωστός τραγουδιστής αναγκάστηκε να δηλώσει χρεοκοπία, με χρέος ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Τζιμ Στάινμαν, ο στιχουργός αρκετών τραγουδιών του. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ο Meat Loaf είχε περισσότερες από 45 αγωγές εναντίον του συνολικού ύψους άνω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε συνέντευξή του στον Guardian το 2003 ο τραγουδιστής δήλωνε: «Ο μόνος τρόπος που είχα για να σταματήσω να παίζουν το παιχνίδι τους ήταν να δηλώσω χρεοκοπία», την οποία και έκανε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Τελικά Meat Loaf και Στάινμαν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους και το 1993 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Bat Out of Hell II: Back Into Hell» το οποίο πούλησε περισσότερα από 14 εκατομμύρια άλμπουμ σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα η περιουσία του καλλιτέχνη αγγίζει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.





Άιζακ Χέις

Το 1975 ο διάσημος τραγουδιστής της soul -και βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Theme From Shaft» το τραγούδι των τίτλων της ταινίας «Shaft»- είδε τα οικονομικά του να κάνουν κατακόρυφη «βουτιά» όταν βρέθηκε να χρωστά στην Union Planters Bank δάνεια που είχαν χορηγηθεί στη δισκογραφική εταιρεία Stax Records. Ανήμπορος να πληρώσει για τα χρέη του τα οποία ανέρχονταν σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια ο Χέις οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, έχασε το σπίτι του, την περιουσία του και όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια του.





Γουίλι Νέλσον

Τη δεκαετία το '80 ο γνωστός τραγουδιστής της κάντρι κατηγορήθηκε για παράνομες επενδύσεις που είχε ως συνέπεια η εφορία να του ρίξει «καμπάνα» ύψους 16.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς ο Νέλσον δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το υπέρογκο χρέος, κατέληξε το 1990 να χάσει όλη την περιουσία του, συμπεριλαμβανομένου και του ράντσου του στο Τέξας. Τελικά το 1993 με την κυκλοφορία του δίσκου του «The IRS Tapes: Who'll Buy My Memories?» ο Νέλσον κατάφερε να ανακάμψει οικονομικά και να αποπληρώσει τα χρέη του, ενώ τα επιτυχημένα άλμπουμ του τον βοήθησαν να ανακτήσει και την περιουσία του η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια.





Σίντι Λόπερ

Το ξεκίνημα της μουσικής καριέρας της Σίντι Λόπερ δεν ήταν εύκολο. Το 1978 σχημάτισε το συγκρότημα Blue Angel και έβγαλε ένα άλμπουμ, αλλά δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1981 το συγκρότημα απέλυσε τον μάνατζέρ του Στιβ Μασάρσκι, ο οποίος κατέθεσε μήνυση και η Λόπερ αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση χρεοκοπίας. Η τύχη της γύρισε το 1983, όταν κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ της «She's So Unusual», με σουξέ όπως το «Girls Just Want To Have Fun». Σήμερα η καθαρή της αξία υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια.





MC Hammer

Με το πρώτο του άλμπουμ, «Please Hammer Don't Hurt 'Em» κέρδισε περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια το 1990. Έξι χρόνια μετά υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας επικαλούμενος χρέη 13,7 εκατομμυρίων και περιουσιακά στοιχεία 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ενδιάμεσο είχε αγοράσει σπίτι αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και πλήρωνε 500.000 δολάρια το μήνα για μια κουστωδία 200 ατόμων. Σήμερα έχει συνέλθει οικονομικά, αν και ακόμη δεν έχει ξεμπλέξει με την εφορία και πηγαινοέρχεται στα δικαστήρια για υποθέσεις χρωστούμενων φόρων.





Μάρβιν Γκέι

Το 1976 ο «Πρίγκιπας της Soul» αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα διατροφής που όριζε το διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο, Anna Gordy Gaye. Μάλιστα προκειμένου να καλύψει τη διατροφή που άγγιζε τα 600.000 δολάρια, παραχώρησε στην πρώην σύζυγό του τα δικαιώματα και τα κέρδη από το άλμπουμ «Here, My Dear». Το 1981 ο γνωστός τραγουδιστής μετακόμισε στην Ευρώπη για να αποφύγει τις αμερικανικές φορολογικές αρχές και το 1982 είδε το τραγούδι του «Sexual Healing» να σημειώνει πάνω από 2 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στις Η.Π.Α., δίνοντάς του οικονομική ανάσα. Σήμερα η περιουσία του καλλιτέχνη που δολοφονήθηκε τελικά από τον πατέρα του με μια σφαίρα στο κεφάλι την 1η Απριλίου του 1984 μια ημέρα πριν συμπληρώσει τα 45 του χρόνια, υπολογίζεται στα 5 πέντε εκατομμύρια δολάρια.





Τόνι Μπράξτον

H βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια έχει οδηγηθεί σε χρεοκοπία όχι μια αλλά δυο φορές. Η πρώτη ήταν το 1998 εξαιτίας κακής οικονομικής διαχείρισης από πλευράς δικής της και των λογιστών της και η δεύτερη το 2010 λόγω αλόγιστης σπατάλης που δημιούργησε χρέη που ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια προς εφορία, κοσμηματοπωλεία, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και ξενοδοχεία. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση η Μπράξτον έχασε και το σπίτι της καθώς το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Σήμερα η τραγουδίστρια έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τα χρέη της, χάνοντας παράλληλα τα δικαιώματα 27 τραγουδιών της, καθώς και τα βραβεία Grammy που αναγκάστηκε να πουλήσει για να βιοποριστεί.





Τζέρι Λι Λιούις

Ο ζωντανός θρύλος του rock 'n' roll είδε την καριέρα του να καταστρέφεται όταν παντρεύτηκε τη 13χρονη ξαδέρφη του, γεγονός που προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο και χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να αποκαταστήσει το όνομά του. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1988 αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση για -προσωπικά, ιατρικά και φορολογικά- χρέη άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2006 ωστόσο ο «Τhe Killer», Τζέρι Λι Λιούις, έκανε ένα δυνατό comeback με το CD «Last Man Standing», το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ της καριέρας του.





50 Cent

Τα λογοπαίγνια με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο έδιναν και έπαιρναν όταν ο Κέρτις Τζάκσον Γ' υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας το 2015, τη στιγμή που η καθαρή του αξία υπολογιζόταν στα 155 εκατομμύρια δολάρια. Η αίτηση πτώχευσης έγινε λίγες ημέρες μετά από... πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων που του επέβαλε το δικαστήριο του Μανχάταν, για τη δημοσιοποίηση sex tape μιας γυναίκας από τη Φλόριντα, χωρίς την άδειά της. Στην αίτηση της πτώχευσης ο ράπερ ανέφερε χρέη 36 εκατομμυρίων και περιουσιακά στοιχεία λιγότερα των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρέη του ρυθμίστηκαν στα 23 εκατομμύρια δολάρια με πενταετές πλάνο αποπληρωμής, αλλά ο 42χρονος ράπερ κατάφερε να ξεχρεώσει τον περασμένο Φεβρουάριο χάρη σε έξυπνους χειρισμούς των δικηγόρων του. Από τα δικά του χρήματα χρειάστηκε να δώσει μόλις 8,7 εκατομμύρια δολάρια, και τα υπόλοιπα προήλθαν από κερδισμένες μηνύσεις για νομικές ατασθαλίες σε παλαιότερους δικηγόρους του.





Lady Gaga

Το 2009, στη διάρκεια της περιοδείας της Monster Ball, η Lady Gaga ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Η περιουσία της ήταν 3 εκατομμύρια δολάρια και τα είχε δώσει όλα για την κατασκευή του εντυπωσιακού σκηνικού των συναυλιών. «Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει: “Δεν καταλαβαίνω. Τα τραγούδια σου παίζουν παντού στο ραδιόφωνο. Όλοι μιλάνε για σένα και δεν έχεις φράγκο, πώς γίνεται αυτό;”. Κι εγώ του απάντησα: “Άσε με να το κάνω αυτό. Άσε με να τα βάλω όλα στη σκηνή, γιατί νομίζω ότι αν τα καταφέρω θα τραβήξω την προσοχή του Άρθουρ Φόγκελ”», έχει πει η τραγουδίστρια σε παλαιότερη συνέντευξή της. Ο Άρθουρ Φόγκελ είναι ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό της διοργάνωσης συναυλιών Live Nation, και όντως η Gaga τράβηξε την προσοχή του. Όταν είδε τη συναυλία τής πρότεινε συμβόλαιο 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)
10 καλλιτέχνες που έχουν κηρύξει πτώχευση (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider