Ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί «πόλεμο» κατά του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί «πόλεμο» κατά του Brexit

Μυστικό έγγραφο - που διέρρευσε - αποκαλύπτει ότι ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος είναι ένας από τους τρεις επιφανείς επιχειρηματίες που συνδέονται με μια ομάδα Remain που ονομάζεται «Καλύτερα για τη Βρετανία», η οποία «πιέζει» κρυφά για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit με σκοπό να κρατήσει τη Μεγάλη Βρετανία μέσα στην ΕΕ, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο 87χρονος Ουγγαροαμερικάνος με αξία περιουσίας που φτάνει περίπου τα 25 δισ. δολάρια έδωσε πάνω από 400.000 λίρες στην ομάδα αυτή, μέσω του ιδρύματός του Open Society.

Το έγγραφο που διέρρευσε σημειώνει επίσης την πρόθεση για μια εθνική διαφημιστική εκστρατεία αυτό το μήνα, καθώς και μια προσπάθεια να προσεγγίσει σημαντικούς χρηματοδότες του Συντηρητικού κόμματος σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την πρωθυπουργό Tερέζα Μέι και να επηρεάσει τους βουλευτές.

Σχεδιάζει επίσης να στοχεύσει βουλευτές και να τους πείσει να καταψηφίσουν την τελική συμφωνία για το Brexit ώστε να γίνει ένα άλλο δημοψήφισμα ή γενικές εκλογές, σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής που διέρρευσε από μια συνάντηση της ομάδας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η εκστρατεία, η οποία θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, θα πρέπει να «ξυπνήσει τη χώρα και να ισχυριστεί ότι το Brexit δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ότι δεν είναι αργά για να σταματήσει το Brexit».

Σύμφωνα με την Telegraph, οι βουλευτές σε «100 εκλογικές περιφέρειες» θα πιέζονται χρησιμοποιώντας «μια σειρά τακτικών “αντάρτικου” μάρκετινγκ» για να ψηφίσουν εναντίον του Brexit. Εκτός από μια σειρά μαζικών συγκεντρώσεων και συναυλιών που έχουν προγραμματιστεί από τους υποστηρικτές του Remain, η εκστρατεία θα αφοσιωθεί, κατά τα φαινόμενα, στη «νεολαία».

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να παράσχει οικονομική στήριξη στο Ευρωπαϊκό Κίνημα, το οποίο περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Dorrell και τον πρώην καγκελάριο κ. Kenneth Clarke ως Αντιπρόεδρο.

Η συμμετοχή του Σόρος στο πρόγραμμα προέκυψε αφού φιλοξένησε έξι χρηματοδότες των Συντηρητικών στο αρχοντικό του, στο Τσέλσι την περασμένη Δευτέρα.

Η παρέμβασή του έρχεται περισσότερο από 25 χρόνια μετά την κατάθεση πάνω από £ 1 δισεκατομμύριο στοιχημάτων έναντι της λίρας λίγο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι διοργάνωσε διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και παρενέβη στις δημοκρατίες πολλών ευρωπαϊκών εθνών.

Επίσης στο δείπνο ήταν ο Stephen Peel, ένας επιχειρηματίας και πρώην ολυμπιονίκης, ο οποίος λέγεται επίσης ότι βάζει χρήματα στο νέο εγχείρημα και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Best for Britain. Ο Λόρδος Malloch-Brown, ο πρώην υπουργός Εργασίας και πρόεδρος του Best for Britain. και ο Sir Martin Sorrell, ο διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας WPP.

Ο Σόρος κάλεσε επίσης μια επιλεγμένη ομάδα χρηματοδοτών των Συντηρητικών στην εκδήλωση, στους οποίους ειπώθηκε ότι ο στόχος του Best for Britain ήταν «να αυξήσει τη δημόσια υποστήριξη για να φτάσει σε μια σαφή και αυξανόμενη εθνική πλειοψηφία μέχρι τον Ιούνιο / Ιούλιο του 2018 και να διοχετεύσει αυτή την πίεση στους βουλευτές».

Σύμφωνα με πηγές που βρισκόταν στο δείπνο, ωστόσο, οι χρηματοδότες έφυγαν από το σπίτι του Σόρος χωρίς να δεσμεύσουν χρήματα.

Το έγγραφο που διέρρευσε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κίνημα Best for Britain πρέπει να «κερδίσει την σημαντική ψηφοφορία που η κυρία Μέι έχει υποσχεθεί για τη συμφωνία του Brexit τον Οκτώβριο», προσθέτοντας ότι εάν χάσει, είναι «πιθανό να προκαλέσει νέο δημοψήφισμα ή εκλογές».

«Πρέπει να επικρατήσουμε αποφασιστικά, ώστε η επιστροφή μας να είναι μόνιμη», ανέφερε το έγγραφο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider