Σκληραίνει η κόντρα της Apple με το FBI

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληραίνει η κόντρα της Apple με το FBI

Φουντώνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του FBI και της Apple για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, με το Facebook και το Twitter να δηλώνουν πλέον ότι συμμερίζονται τη θέση της εταιρείας.

Ήταν πριν δύο μέρες όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook ανήρτησε επιστολή στη σελίδα της εταιρείας πως η Apple αντιτίθεται σε εντολή αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης Σαν Μπερναντίνο, τον Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο αίτημα απειλεί την ασφάλεια των πελατών της εταιρείας δήλωσε ο επικεφαλής αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ «επικίνδυνο προηγούμενο» αφού οι «συνέπειες εκτείνονται πολύ πέραν της εν λόγω νομικής υπόθεσης».

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της Apple, ο Cook αναφέρει ότι το FBI ζήτησε από την εταιρεία του να κατασκευάσει μια πίσω πόρτα στο iPhone.

«Η κυβέρνηση ζητάει από την Apple να χακάρει τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στην ασφάλεια που προστατεύει τους πελάτες μας –στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια αμερικανών πολιτών– από χάκερ που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου», προσθέτει.

«Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο όπου μια αμερικανική εταιρεία να εξαναγκάζεται να εκθέσει τους πελάτες της σε έναν τέτοιο κίνδυνο επίθεσης».

Συγκεκριμένα το περιφερειακό Δικαστήριο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με τον δικαστή, Sheri Pym, ζήτησε από την Apple να παράσχει εύλογη τεχνική βοήθεια στους ερευνητές που επιδιώκουν να ξεκλειδώσουν δεδομένα από ένα iPhone 5C, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Syed Rizwan Farook.

Για όσους δεν θυμούνται το περιστατικό να υπενθυμίσουμε ότι η επίθεση που σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από την οποία 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν, χαρακτηρίστηκε ως η πιο φονική στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν εδώ και πολλούς μήνες εκστρατεία ώστε οι κατασκευαστές των έξυπνων κινητών τηλεφώνων να αφήσουν μια «πίσω πόρτα» ανοιχτή στο περιεχόμενο των συσκευών αυτών σε περίπτωση δικαστικού εντάλματος.

Πράγματι οι μεγάλοι τηλεφωνικοί όμιλοι προτείνουν όλο και περισσότερα απαραβίαστα προϊόντα και εφαρμογές, των οποίων το κλειδί κρατάει μόνο ο χρήστης, και μέχρι τώρα έχουν απορρίψει τα αιτήματα πρόσβασης στα κρυπτογραφημένα δεδομένα στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών.

Την στήριξή τους στην άρνηση της εταιρείας μετά το ζήτημα που προέκυψε έδωσε ήδη μια μέρα μετά, ο θεωρητικός αντίπαλλος του Iphone, Google, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Sundar Pichai, ο οποίος υποστήριξε πως είναι άλλο πράγμα το να προσφέρεις στοιχεία για να διευκολύνεις τις έρευνες και άλλο να διαρρηγνύεις την ασφάλεια των συσκευών που κατασκευάζεις, αυτό πράγματι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.. Ακολούθησε η στήριξη του του ιδρυτή και CEO της WhatsApp, Jan Koum, ο οποίος εκφραζοντας τον θαυμασμό του για τον Tim Cook, υποστήριξε πως πρέπει πάση θυσία να μην αφήσουμε αυτό το επικίνδυνο προηγούμενο να δημιουργηθεί. Μια μέρα αργότερα τη στήριξή τους στην απόφαση του Tim Cook προσέφεραν και το Facebook όσο και το Twitter.

Οι κολοσσοί των κοινωνικών δικτύων ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «στέκονται στο πλευρό» της Apple και ότι θα «πολεμήσουν με σθένος» κάθε απόπειρα για παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία και εκφράζουμε την πλήρη συμπόνοια μας στα θύματα της τρομοκρατίας», αναφέρει το Facebook στη ανακοίνωσή του ενώ διευκρινίζει πως «όσοι επιδιώκουν να επαινέσουν, να προωθήσουν ή σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στις υπηρεσίες που παρέχουμε».

Ωστόσο, συμπληρώνει, πως θα συνεχίσουμε να πολεμούμε με σθένος ενάντια στις απαιτήσεις που ζητούν από τις εταιρείες να αποδυναμώσουν την ασφάλεια των συστημάτων τους. Αυτές οι απαιτήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ανατριχιαστικό δεδικασμένο, ενώ παράλληλα θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των εταιρειών να παρέχουν ασφάλεια στα προϊόντα τους».

Σε παρόμοιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση του Twitter στην οποία ο Jack Dorsey, έγραψε «Στεκόμαστε στο πλάι του Tim Cook και της Apple (και τον ευχαριστούμε για την ηγεσία του)».

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους, είναι ότι εάν υποχωρήσουν σε αυτή την απαίτηση του FBI, δεν θα μπορούσε να σταματήσει κάτι τις αρχές από το να αναγκάσουν την Apple ή την Google να «εμφυτέψει» spyware στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας κάποιου υπόπτου.

Από πλευράς του FBI και Λευκός Οίκος, απαντώντας στο ερώτημα αυτό, δηλώνουν πως το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στο κινητό τηλέφωνο του Faruk.

Η κίνηση αυτή του Facebook και του Twitter επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες μοιράζονται μια κοινή άποψη όσον αφορά την επιτήρηση και δείχνει συσπείρωση για τη συγκεκριμένη διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι κακές γλώσσες βέβαια την ώρα που η Apple μετρά απώλειες στη μετοχή της, και μιας και τα λειτουργικά συστήματα όπως έχει αποδειχτεί δεν είναι άτρωτα, ισχυρίζονται πως η Apple άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στους καταναλωτές της την ποιότητα των συστημάτων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider