Σόρος: Μετρημένες οι μέρες του Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόρος: Μετρημένες οι μέρες του Facebook

«Απειλή για τη δημοκρατία», χαρακτηρίζει το Facebook και την Google ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, χαρακτηρίζοντας τα «τεχνολογικά μονοπώλια».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος εβραιο-ουγγρο-αμερικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.

Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον». Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.

Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Σόρος αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider