Προχωρούν χωρίς τις ΗΠΑ στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου οι χώρες του Ειρηνικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν χωρίς τις ΗΠΑ στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου οι χώρες του Ειρηνικού

Ο Καναδάς και όσα μέλη έχουν απομείνει στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού (TPP) συμφώνησαν την Τρίτη να επανεξετάσουν την εμπορική συμφωνία με σκοπό να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ και να κάνουν άνοιγμα σε πιο μακρινές, νέες αγορές, τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα για εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά.

Η συμφωνία προκύπτει ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από την ΤPΡ αφήνοντας την Ιαπωνία να «κάνει μόνη της παιχνίδι» σε ένα νέο σχήμα τα οποίο αποτελείται από 11 κράτη τα οποία καλύπτουν και τα δύο ημισφαίρια και περιλαμβάνουν γειτονικά κράτη των ΗΠΑ. Η συνεννόηση προέκυψε μετά από δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Τόκυο και όλες οι πλευρές εργάζονται προκειμένου η συμφωνία να υπογραφεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

«Η συμφωνία που επετεύχθη στο Τόκιο σήμερα είναι μια σωστή συμφωνία», ανέφερε ο Trudeau στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει τα συμφέροντα του Καναδά και αυτή η συμφωνία ανταποκρίνεται στους στόχους μας».

Ο Trudeau πρόσθεσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα νέο βήμα προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των εμπορικών συμφερόντων όλων των πολιτών και όχι μόνο ενός μικρού αριθμού. Μέχρι να ανακοινωθεί η συμφωνία, η καναδική κυβέρνηση πίεζε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις υποκινούμενη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πολιτισμού.

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία που συμμετέχει στη συμφωνία και θεωρείται ότι ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για να ανοίξει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας νέο αέρα σε μια «συμμαχία» από την οποία οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει. Οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας δέχθηκαν με χαρά τα νέα για τη συμφωνία και ο Dan Kelly, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων της χώρας έγραψε στο twitter ότι «η συμφωνία TPP θα προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις του Καναδά σε μια εποχή εμπορικής αβεβαιότητες με τις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider