Προχωρούν οι συζητήσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι συζητήσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Αργή, αλλά σταθερή πρόοδος, σημειώνεται, όπως όλα δείχνουν, σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχηγοί των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, Άγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισαν «καλή και εποικοδομητική» την πρώτη τους συνάντηση αργά το βράδυ της Δευτέρας. Και οι τρεις εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν γρήγορα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Τα εσωκομματικά προβλήματα στο SPD ωστόσο φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία.

Ο Σουλτς προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί με στόχο η Γερμανία να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία «θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «το θέμα είναι να ανταποκριθούμε στις διεθνείς υποχρεώσεις της Γερμανίας με το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενότητα της Ευρώπης». Το κόμμα του, ωστόσο, δεν είναι έτοιμο να αρχίσει την διαπραγμάτευση, καθώς, όπως ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες και δεν προβλέπεται καμιά επαναδιαπραγμάτευση ήδη συμφωνηθεισών πολιτικών.

Η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών δεν θέλει παραχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες

Στο μεταξύ, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν παραχωρήσεις, απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, σε επίμαχα θέματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό, ωστόσο, η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που προέβησαν σε δηλώσεις, όπως και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, επιμένουν σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και απορρίπτουν περαιτέρω παραχωρήσεις.

Πάντως, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις διερευνητικές διαβουλεύσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν την κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε ασθενείς δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, βελτιώσεις στην αγορά εργασίας όπως και ρυθμίσεις που αφορούν την επανένωση προσφυγικών οικογενειών.

«Για όλα μπορούμε να μιλήσουμε» τόνισε σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Αναφερόμενος στην περίπτωση της επανένωσης οικογενειών, επεσήμανε πως θα μπορούσε να συμφωνηθούν κανόνες για ειδικές περιπτώσεις. Διαλλακτική στάση επέδειξε και η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Γιούλια Γκλέκνερ σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις για ασφαλισμένους σε δημόσια ταμεία υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider