Ξεπεράστηκε προσωρινά το «shutdown» στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπεράστηκε προσωρινά το «shutdown» στις ΗΠΑ

Πήραν ξανά «μπρος» οι κρατικές μηχανές στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα, μετά τη συμφωνία των δύο σωμάτων του Κογκρέσου να εγκρίνουν το σχέδιο νόμου που προβλέπει προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν, ο πρόεδρος Τραμπ επικύρωσε με την υπογραφή του το νομοσχέδιο, βάζοντας έτσι τέλος στο «Shutdown« που διήρκεσε τρεις ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών. Αφορμή ήταν η σύγκρουση στο Κογκρέσο με αφορμή τη μετανάστευση και, συγκεκριμένα, την τύχη των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά (Dreamers – Ονειροπόλοι). Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας Παιδιών (CHIP) αλλά δεν συμπεριέλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των «Ονειροπόλων»

Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (με 266 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά), με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο περί μιας «νίκης» και να εκφράζει την «ικανοποίησή του» διότι οι δημοκρατικοί «αποφάσισαν να φανούν λογικοί», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του την οποία ανέγνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ακανθώδης» η μακροχρόνια λύση

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κλιμακούμενη πίεση από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την μακρόχρονη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας της, στις 8 Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου και υποστηρίζουν την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ασκούν πιέσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών του πενταγώνου, επικαιροποιώντας μία ουσιαστική προτεραιότητα του προέδρου Τραμπ, για το 2018. Παράλληλα, οι ίδιοι, δυσανασχετούν όταν καλούνται να ψηφίσουν για νομοσχέδια μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματική λειτουργία της αμερικανικής πολεμικής μηχανής.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο μακροπρόθεσμων οικονομικών δαπανών από την Γερουσία, απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον εννέα γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα επιμείνουν στην διασύνδεση των ζητημάτων που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων των μεταναστών, με την στάση τους, για την ψήφιση ενός νομοθετήματος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. “Βρισκόμαστε εδώ για να πολεμήσουμε μία άλλη ημέρα. Νομίζω ότι έχουμε μία ευκαιρία να το επιτύχουμε αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Ρούμπεν Γκαλέγκο που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στην Αριζόνα.

Από την άλλη μεριά, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να επιδιώξουν μία νέα διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την πολιτική ήττα που υπέστησαν χθες στην Γερουσία. Ωστόσο, συνεργάτης της Νάνσι Πελόζι που είναι η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι η ίδια θα εξακολουθήσει να μην υποστηρίζει την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τις δαπάνες του κεντρικού προϋπολογισμού, όσο δεν δρομολογούνται ουσιαστικές εξελίξεις για την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας, αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider