Στο Νταβός μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Νταβός μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Νταβός μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα διαρκέσει έως στην Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου, στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσουν το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας.

Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα συζητηθούν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και ο ρόλος του Ταμείου σε αυτό.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς έρχεται σε μια περίοδο που αφενός ανοίγει η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου δρομολογούνται οι αποφάσεις για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Το ΔΝΤ μονίμως ζητεί από τους Ευρωπαίους απομείωση του χρέους, ώστε να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση εάν αυτή η μείωση του χρέους δεν προσδιοριστεί έως το Μάρτιο θεωρείται δύσκολο να υπάρξει ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος για λίγους μήνες, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM εκπνέει τον Αύγουστο του 2018.

Με την εθνική θέση στη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ

Ιδιαίτερης κρισιμότητας όμως χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη

16:00: Συναντήσεις με επενδυτές

19:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη

08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

9:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Σημείωση: Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Ελβετίας (-1 ώρα από την ώρα Ελλάδας)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider