Νταβός: Συναγερμός για το ενδεχόμενο χιονοστιβάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νταβός: Συναγερμός για το ενδεχόμενο χιονοστιβάδων

Μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι ελβετικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο σχηματισμού χιονοστιβάδων, καθώς νέες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στην περιοχή των Άλπεων.

To ελβετικό θέρετρο έχει καλυφθει με ένα παχύ στρώμα χιονιού - η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει καταγραφεί από το 1999- γεγονός που δυσκολεύει τις αφίξεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Οι χιονοπτώσεις που καταγράφονται από το απόγευμα προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία και την προσγείωση των ελικοπτέρων στα οποία επιβαίνουν πρόσωπα VIP και ένας οικονομολόγος που θα συμμετάσχει στο συνέδριο περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χρειάστηκε δύο ώρες να διασχίσει με αυτοκίνητο τα 12 τελευταία χλμ έως την πόλη.

Στο δελτίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Έρευνας για χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες- SLF του Νταβός, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ορεινής περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στο επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα. «Το φρέσκο χιόνι και οι όγκοι χιονιού που έχουν συγκεντρωθεί ενέχουν τον κίνδυνο να προκληθούν χιονοστιβάδες. Έως αργά τη νύχτα αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός χιονοστιβάδων…» τονίζεται στο μετεωρολογικό δελτίο. Οι όγκοι χιονιού, που θα σχηματισθούν, θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι σε έκταση και σε βάθος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα εκτεθειμένα κτίρια και τους δρόμους.

«Κατά τη διάρκεια των έξι των τελευταίων ημερών, έπεσαν 159 εκατοστά χιονιού στο Νταβός (…) πρόκειται για μια συσσώρευση φρέσκου χιονιού που δεν έχουμε ξανακαταγράψει τα τελευταία 20 χρόνια» τόνισε το SLF. «Από απόψε το βράδυ έως το τέλος της χιονόπτωσης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, αναμένονται επιπλέον 20- 40 εκατοστά χιόνι» σημείωσε το Ινστιτούτο που κάνει λόγο για μια «σπάνια» κατάσταση.

Την ίδια ώρα, στο Ζερμάτ στη βορειοδυτική Ελβετία η κυκλοφορία στους δρόμους έχει διακοπεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει αποκλεισμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider