Στην Κοπεγχάγη μεταβαίνει ο Πουτζντεμόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κοπεγχάγη μεταβαίνει ο Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αναχώρησε τη Δευτέρα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία του Πουτζντεμόν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει, αναχώρησε πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν διευκρινίζει την ώρα άφιξής του στην Δανία.

Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας στις 14:00 τοπική ώρα.

Η ισπανική εισαγγελία "θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (...) για να ζητήσει από τις δανέζικες δικαστικές αρχές τη σύλληψη του κατηγορούμενου", στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, προειδοποιούσε χθες η γενική εισαγγελία της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της.

Το ταξίδι του Πουτζντεμόν γίνεται την ώρα που συζητείται το θέμα της επιλογής του προέδρου της Καταλονίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην περιοχή στις οποίες οι αυτονομιστές ξανακέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σήμερα ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει ποιον υποψήφιο προτείνει στους βουλευτές για να ηγηθεί της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διεξαχθεί ψηφοφορία στο τέλος του μήνα.

Ο Πουτζντεμόν είναι ο κύριος υποψήφιος αλλά θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως για να αποφύγει τη σύλληψή του αν επιστρέψει στο ισπανικό έδαφος. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε μια εκλογή εν τη απουσία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider