Προτροπές Αμπάς για ευρωπαϊκή αναγνώριση της Παλαιστίνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προτροπές Αμπάς για ευρωπαϊκή αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει από την ΕΕ να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς «αναμένει οι Eυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να αναγνωρίσουν όλοι το Κράτος της Παλαιστίνης» σε αντίδραση για την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο Μάλκι κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό είναι αληθινά σημαντικό», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να συναντηθεί, κατά τη διάρκεια ενός πρωινού εργασίας, με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ και τους 28 ευρωπαίους ΥΠΕΞ, στο περιθώριο του μηνιαίου συμβουλίου τους, όπως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου την 11η Δεκεμβρίου.

«Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διαδραματίσουν έναν ρόλο, τότε πρέπει να είναι δίκαιοι στην αντιμετώπιση των δύο μερών κι αυτό οφείλει να αρχίσει με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», έκρινε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας.

Ο ίδιος εξάλλου υπογράμμισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα διαβεβαιώσει πως «παραμένει δεσμευμένος» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για να κατευνάσει τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ έπειτα από μια πρόσφατη οργισμένη ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακήρυξε «το τέλος» των συμφωνιών του Όσλο (1993).

«Θα πει (στους Ευρωπαίους): "Δεν πρόκειται να αποχωρήσω από την ειρηνευτική διαδικασία. Θα παραμείνω δεσμευμένος (σε αυτήν), δηλώνω όμως ότι η αποκλειστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, το να είναι ο μοναδικός διαμεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία, είναι κάτι που έχει τερματιστεί"» πλέον, εξήγησε ο Μάλκι.

Η επίσκεψη του Αμπάς στις Βρυξέλλες συμπίπτει με την περιοδεία –σε κλίμα έντασης– του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Ιορδανία και Ισραήλ). Οι παλαιστίνιοι ηγέτες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την επίσκεψη του Πενς· δεν επρόκειτο να γίνει καμιά συνάντηση του συγκατοίκου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με οποιονδήποτε παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider