Κίνδυνος κατάρρευσης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνδυνος κατάρρευσης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ένα πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να βρει γέφυρες επικοινωνίας με τους Δημοκρατικούς. Για αυτό τον λόγο κάλεσε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ για την αποφυγή του.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, η δημοκρατική μειοψηφία και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν ακόμη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κράτους. Επαφίεται στη Γερουσία να εγκρίνει μέχρι τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (07.00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) μια παράταση του προϋπολογισμού μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Για να γίνει αυτό απαιτούνται 60 ψήφοι αλλά οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μόνο 51 και εξαρτώνται απολύτως από τους Δημοκρατικούς. Μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό δεν θα είχε συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο Fitch αξιολογεί την αμερικανική οικονομία στην υψηλότερη βαθμίδα, το ΑΑΑ. Όπως σημειώνει, η χώρα έχει ξαναβρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης και "αυτό το κλείσιμο δεν θα έχει επιπτώσεις στον βαθμό ΑΑΑ με σταθερή προοπτική". «Η βασική επίπτωση για την πιστοληπτική ικανότητα θα εξαρτηθεί από το αν αυτό προεικονίζει μια νέα αποσταθεροποίηση στον αμερικανικό προϋπολογισμό ή προαναγγέλλει μια πολιτική των άκρων σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το χρέος δεν αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο όριό του πριν από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι χρηματαγορές δεν φαινόταν πάντως να ανησυχούν σήμερα για μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ. Η Γουόλ Στριτ κινείται σε σταθερά επίπεδα, όπως και η ισοτιμία του δολαρίου που ωστόσο έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider