Υπ. Εξωτερικών πΓΔΜ: Πρόβλημα από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Εξωτερικών πΓΔΜ: Πρόβλημα από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, αποστασιοποιείται πλήρως από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, δηλώνοντάς παράλληλα την έκπληξή του για τις θέσεις που εξέφρασε και εκτιμώντας πως αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Πάντως, ο Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider