300 «χρυσά» διαβατήρια ετησίως δίνει η Κύπρος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
300 «χρυσά» διαβατήρια ετησίως δίνει η Κύπρος

Έως 300 διαβατήρια τον χρόνο χορηγεί η κυπριακή κυβέρνηση σε επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι κάνουν πραγματικές επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές από την Κύπρο, το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την κυπριακή οικονομία, καθώς προσελκύει ιδιαίτερα εύπορους ιδιώτες και επιχειρηματίες από χώρες όπως η Κίνα και η Αίγυπτος, όπου σημειώνεται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για το «χρυσό» κυπριακό διαβατήριο.

Πραγματική επένδυση θεωρείται, για παράδειγμα, η αγορά ακινήτου ή παραγωγικής μονάδας ή επιχείρησης, η οποία δηλαδή έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και δεν αφορά σε αγορά τίτλων ή τραπεζικές καταθέσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι ξένοι αγοράζουν, για παράδειγμα, ένα ακίνητο τόσο μεγάλη αξίας στη χώρα, σταδιακά εγκαθίστανται σε αυτή και αποκτούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα οφέλη, συνεπώς, είναι πολλά και έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

Η Κύπρος εκχωρεί έως 300 «χρυσά» διαβατήρια τον χρόνο, το οποίο σημαίνει πραγματικές επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ ετησίως –ποσοστό που αναλογεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας (19 δισ. ευρώ το 2016). Από το 2013 μέχρι σήμερα, το κίνητρο έχει αποδώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ στο κυπριακό κράτος.

Αντίστοιχο μέτρο ισχύει και στην Ελλάδα, με τη Χρυσή Βίζα, η οποία χορηγείται για επενδύσεις σε ακίνητα από 250.000 ευρώ και άνω. Η διαφορά με την Κύπρο είναι ότι η δεύτερη χορηγεί κυπριακή υπηκοότητα στους ξένους επενδυτές και όχι μόνο βίζα, όπως στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece, το ελληνικό Δημόσιο έχει αποκομίσει από το 2013 που ισχύει το μέτρο άνω του 1 δισ. ευρώ με τη χορήγηση βίζας σε 2.014 ξένους επενδυτές (στοιχεία 9μήνου 2017). Φέτος, μόνο, έλαβαν χρυσή βίζα 464 άτομα. Η Κίνα έρχεται πρώτη και δεύτερη η Ρωσία, με μεγάλη όμως διαφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider