Πρωταθλήτρια στα κέρδη η Ρεάλ Μαδρίτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλήτρια στα κέρδη η Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεαλ Μαδρίτης είναι ο όμιλος με τα περισσότερα έσοδα ανάμεσα σε 12 ομάδες που κέρδισαν τα πρωταθλήματα της χώρας τους πέρσι, ωστόσο η Μονακό ήταν αυτή που σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων, σύμφωνα με την «Έκθεση Πρωταθλητών Ευρώπης» που διενεργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η KPMG.

Βάσει της έρευνας που συγκρίνει τις οικονομικές επιδόσεις των νικητών 12 εθνικών πρωταθλημάτων στην Ευρώπη όλες οι ομάδες εκτός από την Μπάγερν Μονάχου και την Βασιλεία κατάφεραν να αυξήσουν τα ετήσια λειτουργικά τους έσοδα. Όπως όμως σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος αθλημάτων της KPMG, Αντρέα Σαρτόρι «τα έσοδα που προέρχονται από τις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, κυρίως στους συλλόγους μεσαίου μεγέθους, καθώς δεν επηρεάζουν μόνο τα έσοδα από τις μεταδόσεις, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια (λόγω των περισσότερων αγώνων εντός έδρας), αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα (από χορηγίες)».

Μετά από μια αναπάντεχη νίκη στη Ligue 1 και την πρόκριση στους ημιτελικούς του Champions League, η Μονακό έκανε τη διαφορά με εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών εσόδων της κατά 86% σε ετήσια βάση. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, με μόλις το 1/4 περίπου του προϋπολογισμού της αντίπαλης Παρί Σεν Ζερμέν παρουσιάζει, επίσης, την υψηλότερη «εξάρτηση» από την UEFA, σύμφωνα με την έκθεσή της KPMG, με το 45% των λειτουργικών εσόδων της να προέρχεται από τα πριμ της UEFA. Η σκοτσέζικη Σέλτικ κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων (52%).

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρεάλ Μαδρίτης με 671 εκατ. ευρώ, ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην έκθεσή της KPMG καθώς στο περσινό αγγλικό πρωτάθλημα ήρθε πέμπτη. Στη δεύτερη θέση η Μπάγερν Μονάχου με έσοδα 588 εκατ. ευρώ, παρά τη σταθερότητα που παρουσίασαν τα έσοδα των Βαυαρών λόγω της μη πρόκρισής τους στους ημιτελικούς του Champions League για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Ακριβές οι μεταγραφές και τα μπόνους

Σύμφωνα με την KPMG, oι επιτυχίες των παικτών στο γήπεδο, παρότι επιδρούν θετικά στις βασικές πηγές εσόδων, «επιβαρύνουν» τις ομάδες, καθώς λόγω ακριβώς αυτών των επιτυχιών δίνονται μεγαλύτερα μπόνους στους παίκτες. Μάλιστα, το υψηλότερο κόστος επάνδρωσης μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων το καταβάλλουν: η Ρεάλ Μαδρίτης (61%), η Γιουβέντους (64%) και η Μονακό (69%) –όλες εκ των οποίων έχουν κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα και έχουν προκριθεί στους τελικούς ή ημιτελικούς του Champions League. Στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους επάνδρωσης της ομάδας κατά 32% στα 406 εκατ ευρώ. ποσό που αποτελεί το υψηλότερο κόστος στελέχωσης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.

Και οι «πρωταθλητές» των social media

Πέρα από τα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης κατέχει και την πρώτη θέση στα social media με περισσότερους από 210 εκατομμύρια followers παγκοσμίως. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν εντυπωσιακή απήχηση που συχνά ξεπερνά αυτή της ομάδας στην οποία παίζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), ο Τζέιμς Ροντρίγκεζ (Μπάγερν Μονάδου), ο Νταβίντ Λουίζ (Τσέλσι), ο Φαλκάο (Μονακό) και ο Πέπε (Μπεσίκτας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider