Κροατία: Η θαλαμηγός του Τίτο θα γίνει μουσείο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κροατία: Η θαλαμηγός του Τίτο θα γίνει μουσείο

Η περίφημη θαλαμηγός Galeb, σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, πρόκειται να αποκτήσει μια νέα ζωή καθώς αφού επισκευαστεί και ανακαινιστεί, θα μετατραπεί σε πλωτό μουσείο.

Στα σαλόνια του γιοτ του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις για διεθνείς συμφωνίες ενώ ταξίδεψαν αστέρες του κινηματογράφου όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν.

Μετά τον θάνατο του Τίτο το 1980, άρχισε η παρακμή της θαλαμηγού στο λιμάνι Ριέκα την εποχή που η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία κατέρρεε και ξεσπούσαν αιματηρές συγκρούσεις.

Το 2009 ο δήμος αγόρασε σε δημοπρασία αυτό το πλοίο μήκους 117 μέτρων, που είχε κατασχεθεί λόγω των οφειλών του Έλληνα ιδιοκτήτη του. Ο στόχος είναι πλέον να γίνει μουσείο και εμβληματικός τουριστικός προορισμός το 2020, όταν το λιμάνι αυτό της Αδριατικής θα γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού, εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Ριέκα, Βόικο Ομπερσνελ. «Η ιδέα για τη διαμόρφωση του πλοίου σε μουσείο δεν είναι η εξύμνηση του Τίτο, αλλά η παρουσίαση της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας», δηλώνει ο δήμαρχος.

Η θαλαμηγός Galeb ναυπηγήθηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η πρώτη του αποστολή ήταν να μεταφέρει μπανάνες μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας. Αρχικά ονομάστηκε Ramb III. Τορπιλίστηκε από τους Βρετανούς το 1941, επισκευάστηκε, κατασχέθηκε από τους ναζί, και βυθίστηκε και πάλι όταν η Ριέκα βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1944. Επισκευάστηκε ξανά και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο. Με αυτό ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης το 1953 ανέβηκε τον Τάμεση έως το Λονδίνο για να συναντήσει εκεί τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αρχηγού κομμουνιστικού κράτους. Λόγω του μεγέθους του, το Galeb «έδεσε» στο Γκρίνουιτς.

Τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν ο Τίτο και η σύζυγός του Γιοβάνκα είναι τα καλύτερα διατηρημένα μέρη της.

Η πόλη προβλέπει έναν προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων κούνα Κροατίας (5,4 εκατομμύρια ευρώ), στον οποίο συμβάλλουν ευρωπαϊκά πολιτιστικά ταμεία, για την μετατροπή του γιοτ σε πλωτό μουσείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider