Γιούνκερ: Με το άρθρο 49 η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιούνκερ: Με το άρθρο 49 η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στην ΕΕ

Υπέρ της επιστροφής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα ήθελε να επανενταχθεί η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ολοκλήρωση του Brexit - χρησιμοποιώντας το λιγότερο γνωστό «Άρθρο 49» της Συνθήκης.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «η έξοδος της Βρετανίας είναι μια καταστροφή» και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε την παραμονή της.

Αποκάλυψε όμως, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι ακόμα και όταν η Βρετανία αποχωρήσει, θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει γνώμη και να επιστρέψει στο μπλοκ επικαλούμενη μια άλλη ρήτρα της συνθήκης.

«Μόλις οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ένωση με βάση το άρθρο 50, εξακολουθεί να υπάρχει το άρθρο 49 το οποίο επιτρέπει την επιστροφή του μέλους και θα ήθελα αυτό», είπε στους ευρωβουλευτές.

«Θα ήθελα να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με σεβασμό και να μην εγκαταλείπουμε ο ένας τον άλλο».

Ο κ. Γιούνκερ ενέκρινε την Τρίτη μια δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποδεικνύοντας ότι η Βρετανία θα μπορούσε ακόμα να «αλλάξει γνώμη» και να παραμείνει λέγοντας στους Βρετανούς ότι «οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε σας».

«Ο κ. Τουσκ και εγώ χθες για μία ακόμη φορά κάναμε άνοιγμα στη βρετανική κυβέρνηση και είπαμε ότι εάν ο βρετανικός λαός, το βρετανικό κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση επιθυμούν κάτι διαφορετικό από το Brexit, θα είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Δεν διώχνουμε τους Βρετανούς, θέλουμε να παραμείνουν», εξήγησε.

«Κι αν το επιθυμούν, θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να το κάνουν»

Τον Μάρτιο του 2017 η Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζοντας επίσημα τη διετή νομική διαδικασία της έξοδο της Βρετανίας, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.

Το άρθρο 49 είναι ο συνήθης τρόπος για μια ευρωπαϊκή χώρα να ενταχθεί στην ένωση - μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια. Κάθε νέο κράτος μέλος απαιτεί να έχει την ομόφωνη συγκατάθεση των 27 κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη διαβούλευση με την Επιτροπή.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα στην Μεγάλη Βρετανία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι υπήρξε ελάχιστη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα ψήφιζαν οι Βρετανοί πολίτες σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα της ΕΕ, - με τα αποτελέσματα να είναι πιθανότατα παρόμοια με αυτά του 2016.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν παράλληλα ότι η πλειοψηφία θα προτιμούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider