Σουλτς: Θα υπάρξει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουλτς: Θα υπάρξει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών

«Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το έγγραφο στο οποίο καταλήξαμε αποτελεί μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF που θα μεταδοθεί αργότερα απόψε. Στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες αναφέρεται ότι η πιθανή κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον κ. Μακρόν, στη βάση των προτάσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία παρουσιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την Ευρωζώνη.

Περιορισμός των προσφύγων στις 200.000

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών.

Η θέσπιση των ορίων αυτών καλύπτει τις θέσεις των χριστιανοδημοκρατών της Αγγελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο εργασίας προβλέπει ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας προς τα επάνω.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν σημαντικό περιορισμό της επανένωσης των οικογενειών θέτοντας ανώτατο όριο στα 1.000 άτομα που θα μπορούν να το ζητήσουν κάθε μήνα.

Πρόκειται επίσης για μία ρύθμιση που καλύπτει μάλλον τις θέσεις των συντηρητικών παρά των σοσιαλδημοκρατών.

Οι ηγέτες των CDU,CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

Η μεταναστευτική πολιτική ήταν το κύριο θέμα διαφωνίας ανάμεσα στα κόμματα σε μία χώρα όπου η άκρα δεξιά ενισχύθηκε θεαματικά στις τελευταίες εκλογές εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια τμήματος της κοινής γνώμης μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από το 2015.

Συμφωνία για στενή συνεργασία με τη Γαλλία

Οι δυνητικοί εταίροι επιδιώκουν, επίσης, την ενίσχυση της Ευρωζώνης μέσω της στενής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Οι τρεις πλευρές δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν τη γερμανική συμβολή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τα τρία κόμματα είναι προσηλωμένα στην ανάπτυξη κοινών θέσεων με τη Γαλλία επί όλων των σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

Στα κόμματα η απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

Από εδώ και στο εξής, στα κόμματα - και κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) - μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), έπειτα από μια δραματική, μαραθώνια τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί και κατέληξε στην σύνταξη 28σέλιδου εγγράφου από τους τρεις αρχηγούς. Το έγγραφο αυτή την ώρα τίθεται υπ' όψιν των 39 εκπροσώπων των κομμάτων στις συνομιλίες για την τελική του έγκριση.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει τη σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider