Γεωργιάδης: Πήραμε μέτρα ενάντια στην τρόικα και δικαιωθήκαμε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Πήραμε μέτρα ενάντια στην τρόικα και δικαιωθήκαμε

Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος για να επισπεύσει την έξοδό της από το μνημόνιο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κύπρο, διευκρινιζόντας ότι για κάποιες από αυτές δεν υπήρχε προηγούμενη συννενόηση με τους δανειστές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έξοδος για δανεισμό στις αγορές ακριβώς έναν χρόνο μετά την ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα προσαρμογής. “Ανακοινώσαμε στην τρόικα την απόφασή μας να επιστρέψουμε στις αγορές, λαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο”, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης “την είχαν στήσει στη γωνία σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι η κίνηση αυτή ήταν πρόωρη” και παραδέχθηκε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες -πολιτικά- αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης. Στην πράξη, όμως, η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη δικαιώθηκε και η έκδοση στέφθηκε με επιτυχία. Εντός του 2018, σχεδιάζεται και νέα ομολογιακή έκδοση, όπως εξήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης.

Και για την άρση των capital controls, όμως, η κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη προχωρώντας σε αυτό το καθοριστικό βημα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας στο τραπεζικό πρόγραμμα ακριβώς δύο χρόνια μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων. “Αν ήταν στο χέρι της τρόικας, θα είχαμε ακόμη capital controls”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι δύο αυτές αποφάσεις αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα του προληπτικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε η Κύπρος την ένταξή της σε μνημόνιο, επιλέγοντας να λάβει δύσκολα μέτρα “με μιας” και, μάλιστα, πριν ακόμη τα ζητήσουν οι δανειστές. “Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έχουμε κάθε εξάμηνο την τρόικα στη Λευκωσία να μας ελέγχει για τα μέτρα που έχουμε υλοποιήσει, ή να μας υποδεικνύει τα επόμενα μέτρα. Ήταν απόφασή μας να δράσουμε αποφασιστικά και να υλοποιήσουμε μεμιάς την προσαρμογή”, ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή από τη Λευκωσία ο κ. Γεωργιάδης σε εκδήλωση για την παρουσιαση των διεθνών δραστηριοτητητων της Eurobank.

Ο ίδιος κρίνει απολύτως εφικτό το "αναπτυξιακό άλμα" της Ελλάδας και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα θα ακοκολουθήσουν τον δρόμο της ανάκαμψης και υπέρβασης των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεωργιάδης θεώρησε αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράςτιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γενικότερα ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας οικονομίας μιας χώρας δεν μπορει να να γίνει χωρίς συστηματική προσπαθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος ουτε γίνεται αυτόματα, είπε ο υπουργός.

Μιλωντας κυρίως για την πορεια της κυπριακής οικονομιας τόνισε ότι στην Κύπρο η οικονομία είναι πλέον σε υψηλή ανάπτυξη και ο δείκτης εμπιστοσύνης σημαντικά ενισχυμένος. Η χώρα παρουσιάζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης με ρυθμό 3-4%. με την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την οικονομία να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προυπολογισμό και χωρις αλόγιστη πιστωτική επέκταση. "Χωρίς τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση", όπως σημείωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider