Ο έρωτας... κοστίζει ακριβά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο έρωτας... κοστίζει ακριβά

Μπορεί η Jennifer Lopez να καταξιώθηκε στην παγκόσμια μουσική σκηνή προσπαθώντας να μας πείσει πως «love don’t cost a thing», παρόλα αυτά η αγάπη αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δαπανηρό σπορ. Βέβαια για τους ανθρώπους της αγοράς θα μπορούσε ευκόλως να χαρακτηριστεί κερδοφόρα επιχείρηση με τρανή απόδειξη τους αριθμούς που συνοδεύουν κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως αρκετές χώρες λαμβάνουν την ημέρα του Αγίου των ερωτευμένων τόσο σοβαρά, που υπολογίζουν να καλύψουν τα «σπασμένα» του πρώτου τριμήνου της χρονιάς από αυτή.

Μια εξ’ αυτών είναι φυσικά και η Αμερική η οποία πέρυσι ανέμενε από τον μέσο Αμερικανό να ξοδέψει τουλάχιστον 142,31 δολάρια σε δώρα για τον ή την αγαπημένη του, ενώ οι συνολικές πωλήσεις της ημέρας το 2015 ανήλθαν στο επιβλητικό ποσοστό των 19 δισ. δολαρίων.

Και μιας και τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας , τη μάχη του επιτυχημένου δώρου κερδίζουν επάξια τα κοσμηματοπωλεία με τα 4,8 δισ. δολάρια να ξοδεύονται σε αυτά. Ακολουθούν με 3,6 δισ. δολάρια τα ρομαντικά δείπνα σε πολυτελή εστιατόρια, ενώ τρίτα στη λίστα των προτιμήσεων έρχονται τα λουλούδια με τζίρο 2,1 δισ. δολάρια.

Ενδιαφέρον στοιχείο για την ημέρα των απανταχού ερωτευμένων αποτελεί και το γεγονός ότι δεν «ξοδεύουν» αποκλειστικά τα ζευγάρια. Ο έρωτας άλλωστε είναι έννοια αφηρημένη. Δώρα αγάπης ανταλάσσουν μεταξύ τους φίλοι, συμμαθητές και δάσκαλοι, γονείς και παιδιά και πολλοί άλλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Όσο για το πιο πρωτότυπο έξοδο της ημέρας αυτής, θα μπορούσαμε σίγουρα να αναφέρουμε το ποσό που ξοδεύουν οι «ερωτευμένοι» ανά τον κόσμο για τα κατοικίδιά τους. Υπολογίζεται ότι το 21,2% των Αμερικανών θα ξοδέψει περί τα 703 εκατ. δολάρια για δώρα που θα χαρίσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο κατοικίδιό τους.

Κι αυτά ήταν τα «αποδεικτικά» τις περσινής χρονιάς. Για τη χρονιά που διανύουμε, δηλαδή το 2016, τα έξοδα αναμένονται ίδια ίσως και μεγαλύτερα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην Φακατίβα της Κολομβίας, μια πόλη που σφίζει από εμπόρους λουλουδιών, οι κολομβιανοί εξαγωγείς βρίσκονται, εδώ και καιρό, σε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να έχουν έτοιμα 500 εκατομμύρια μπουκέτα αγάπης για να τα στείλουν σε όλο τον κόσμο.

Λίγες μέρες πριν το ημερολόγιο «σημάνει» 14 Φεβρουαρίου, οι ανθοπώλες της Κολομβίας , η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα λουλουδιών στον κόσμο, μάζεψαν συσκεύασαν και εξήγαγαν τα ειδικά για τον εορτασμό του αγίου των ερωτευμένων, μπουκέτα αγάπης. Άλλωστε το 50% του ετήσιου τζίρου των λουλουδιών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, προέρχονται αποκλειστικά από την ημέρα αυτή.

Από το τραπέζι των ρομαντικών εδεσμάτων βέβαια που συνοδεύει συνήθως τη γλυκιά ή και γλυκανάλατη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και η σοκολάτα, οι πωλήσεις της οποίας ανεβαίνουν κατακόρυφα αυτό το διάστημα. Η εβδομάδα που προηγείται της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρα για τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες και τα εργαστήρια παραγωγής σοκολάτας ανά τον κόσμο. Μια εξ αυτών, η Li-Lac’s περιμένει να πουλήσει σοκολάτες αξίας 250.000 δολαρίων τη βδομάδα αυτή, δηλαδή 500% με 600% περισσότερες από μια μέση βδομάδα του έτους....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider