Dating app για οικονομολόγους προτείνει ο Economist

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dating app για οικονομολόγους προτείνει ο Economist

Πώς θα μας φαινόταν μια εφαρμογή γνωριμιών αλλά μόνο για οικονομολόγους; Αυτό το ερώτημα θέτει παραμονές Αγίου Βαλεντίνου ο Economist που …φαντάζεται μια τέτοια εφαρμογή με το όνομα «Economistr».

Ο κόσμος των γνωριμιών είναι η επιτομή της αναποτελεσματικότητας –και όλοι ξέρουμε πόσο μισούν οι οικονομολόγοι την αναποτελεσματικότητα, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό. Όπως παρατηρεί, οι εφαρμογές που μειώνουν την «κίνηση» στην αγορά των ελεύθερων και διαθέσιμων είναι πολύτιμες, καθώς φιλτράρουν τους υποψήφιους «πρίγκιπες» αφήνοντας έξω τους λιγότερο κατάλληλους.

Οι εφαρμογές αυτές, μάλιστα, μπορεί να είναι πολύ εξειδικευμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το JSwipe, που φέρνει σε επαφή Εβραίους, ή το glutenfreesingles.com που γνωρίζει όσους… σιχαίνονται τη γλουτένη!

Για να «πιάσει» μια εφαρμογή γνωριμιών, θα πρέπει η αγορά των singles να έχει αρκετό «βάθος». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η εφαρμογή να έχει χτίσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο όπου οι οικονομολόγοι θα έχουν πλούσιες επιλογές γνωριμιών. Όπως, δηλαδή, λειτουργεί το Amazon ή το eBay: οι αγοραστές στρέφονται στους ιστότοπους όπου υπάρχουν πολλοί πωλητές, και το αντίστροφο.

Για να δημιουργηθεί όμως αυτό το «βάθος» στην αγορά, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να βρουν με συναδέλφους τους. Ενθαρρυντικά είναι τα παραδείγματα οικονομολόγων –superstar, όπως η Rose και ο Milton Friedman (νομελίστας οικονομολόγος) ή η Janet Yellen (επικεφαλής της Fed) και ο George Akerlof (επίσης νομπελίστας).

Πολλοί οικονομολόγοι που βγαίνουν με άτομα εκτός του χώρου φαντασιώνονται ραντεβού όπου θα μπορούν να συζητούν για τις τεχνικές arbitrage και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις μετοχές, χωρίς να χρειάζεται να εξηγούν τα… αυτονόητα.

Μπορεί, μάλιστα να αποδειχθεί ότι οι οικονομολόγοι έχουν ισχυρή έλξη μεταξύ τους, καθώς σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Economic Perspectives, οι οικονομολόγοι θεωρούν την επιστήμη τους ανώτερη μεταξύ των κοινωνικών επιστημών, οπότε, τα «ανώτερα έλκονται».

Μέχρι στιγμής όλα συνάδουν στο «perfect match» μεταξύ των οικονομολόγων, ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία Priceonomics υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή οι οικονομολόγοι δεν «τα βρίσκουν» μεταξύ τους, τελικά τόσο συχνά. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει, μόνο το 8% των ατόμων με οικονομικό πτυχίο έχει παντρευτεί επίσης οικονομολόγο, εν αντιθέσει με τους μουσικούς και τους προγραμματιστές που παντρεύονται μεταξύ τους σε ποσοστό 17% και 15% αντίστοιχα.

Ίσως, βέβαια, αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε η εφαρμογή «Economistr», καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, ή ίσως και η ανισορροπία στην αναλογία των φύλων που συνθέτουν τον συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με έρευνες, σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα οι οικονομολόγοι συνηθίζουν να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά σε συνθήκες διαπραγμάτευσης και αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορούσαν να ταιριάζουν δύο συνάδελφοι: τα όμοια απωθούνται, δηλαδή.

Αν, μάλιστα, δεν κατεβάσουν την εφαρμογή αρκετοί οικονομολόγοι, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν μπροστά τους τον κλασικό εφιάλτη του οικονομολόγου: το πρόβλημα της δυσμενούς επιλογής.

Το πρόβλημα δυσμενούς επιλογής (adverse selection), δημιουργείται όταν ο εντολοδόχος (χρηματιστής) δεν έχει τις απαραίτητες χαρακτηριστικές ικανότητες ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εντολέα του (πελάτης). Σ΄ αυτή την περίπτωση, η ασυμμετρία υπάρχει πριν την επιλογή, αλλά ο εντολέας διαλέγει λάθος άτομο, είτε εξαιτίας της μη ικανότητας του να επιλέξει σωστά είτε εξαιτίας απόκρυψης στοιχείων είτε λόγω παραπληροφόρησης.

Για να μην υπάρχει, λοιπόν, ασυμμετρία στην επιλογή συντρόφου, θα πρέπει η εφαρμογή να μην προσελκύσει τα nerds του χώρου, αλλά να κερδίσει πιο «mainstream» άτομα, ώστε η βάση των χρηστών να διευρυνθεί εύκολα και γρήγορα, ακόμη και εκτός του χώρου. Γιατί, τελικά, τα αντίθετα έλκονται και η διαφοροποίηση βελτιώνει το είδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider