Λ. Οίκος: Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για συνομιλίες με τη Β. Κορέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λ. Οίκος: Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για συνομιλίες με τη Β. Κορέα

Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα έως ότου η Πιονγκιάνγκ βελτιώσει τη συμπεριφορά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, εγείροντας ερωτήματα έπειτα από την προσφορά για διάλογο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα «χωρίς να θέτει εκ των προτέρων κανέναν όρο».

«Με δεδομένη την πιο πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ξεκάθαρα τώρα δεν είναι η στιγμή (για διαπραγματεύσεις)», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Τίλερσον δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να συνομιλήσουν οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσει η Βόρεια Κορέα», μια θέση που απέχει από την βασική απαίτηση των ΗΠΑ ότι η μόνη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει με τη Βόρεια Κορέα δεν θα αφορά τίποτε άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αναφέρει κατά πόσον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που τηρεί μια πιο σκληρή ρητορική αναφορικά με την Βόρεια Κορέα από ό,τι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έδωσε την έγκρισή του για αυτή την διπλωματική προσέγγιση.

Μια μέρα μετά την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια εκδήλωση του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, παρουσίασε μια διαφορετική φόρμουλα για οποιαδήποτε εμπλοκή με την Βόρεια Κορέα.

«Η κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επίμονη θέση της ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα θα πρέπει να περιμένουν έως ότου το καθεστώς βελτιώσει επί της ουσίας την συμπεριφορά του», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Όπως ο υπουργός Εξωτερικών έχει από μόνος του δηλώσει, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτό, να μην υπάρξουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές».

Στην ομιλία του, εντούτοις, ο Τίλερσον δεν έθεσε ρητά ως όρο για το ξεκίνημα των συνομιλιών ένα πάγωμα των πυραυλικών δοκιμών. Όπως υπογράμμισε, θα είναι «δύσκολος ο διάλογος» αν η Πιονγκιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μία ακόμη δοκιμή εν μέσω των συνομιλιών και πως «μια περίοδος ηρεμίας» θα είναι αναγκαία για εποικοδομητικές συνομιλίες.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση χωρίς θα ορίσουμε καμιά προϋπόθεση από πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.