«Όχι» της βρετανικής βουλής στη συμφωνία για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι» της βρετανικής βουλής στη συμφωνία για το Brexit

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε κατά τέσσερις ψήφους την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για το Brexit εξαιτίας της ανταρσίας κάποιων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται, σε μια εξέλιξη που μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 την τροπολογία που απαιτεί η οποιαδήποτε τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο προς ψηφοφορία από τη βουλή.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

«Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.