O Trump νικητής των εκλογών στο Νιού Χάμσαϊρ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O Trump νικητής των εκλογών στο Νιού Χάμσαϊρ

Νικητές αναδείχτηκαν στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην ανατολική πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, ο δισεκατομμυριούχος Donald Trump, ενώ ο Bernie Sanders υπερίσχυσε της Hillary Clinton για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με τη νίκη του Trump εδραιώνεται το προβάδισμά του στους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο Trump έχει στηρίξει την καμπάνια του στην απέλαση των παράνομων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση σε μουσουλμάνους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από πλευράς του ο Sanders, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποστηρίζει την εξάλειψη της ανισότητας εισοδημάτων, τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και τη δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία. Στο Νιού Χάμσαϊρ συγκέντρωσε το 58% των ψήφων στην έως τώρα καταμέτρηση περίπου 29% εκλογικών κέντρων και αναδείχθηκε νικητής με μεγάλη διαφορά από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton, η οποία θεωρείται ότι προηγείται του Sanders σε εθνικό επίπεδο, και η οποία συγκέντρωσε το 40% των καταμετρημένων ψήφων.

«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», έγραψε ο Sanders σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του.

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον αναγνώρισε ότι έχασε τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Robby Mook ανέφερε πως η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάδα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.

«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους», επισήμανε ο Mook σε υπηρεσιακό σημείωμα, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Clinton είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Clinton συνεχάρη τον Sanders και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα επισημαίνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει μέχρι να κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider