GES 2017: Η Silicon Valley της Ασίας είναι στην Ινδία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
GES 2017: Η Silicon Valley της Ασίας είναι στην Ινδία

Σε Silicon Valley της Ασίας μεταμορφώνεται σταδιακά η Ινδία, και ειδικά η Χαϊντεραμπάτ, o τεχνολογικός κόμβος της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ακόμα καλύτερα ποσοστά ανάπτυξης αλλά και να προσελκύσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα της τελετής έναρξης της 8ης Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Διάσκεψης που συνδιοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ινδία από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου στην πιο τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη της χώρας.

Κατά την λαμπερή, σε ινδικές αποχρώσεις, τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη παρουσία του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, της συμβούλου του αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ αλλά και 1500 επιχειρηματιών και επενδυτών από όλο τον κόσμο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επενδυτική προοπτική της χώρας αλλά και στην ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν.

Κατά την ομιλία της η κ. Ιβάνκα Τραμπ, ευχαρίστησε τον Ινδό Πρωθυπουργό για την φιλοξενία της Διάσκεψης και τόνισε ότι η Ινδία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την περιοχή αφού μέσα στα λίγα χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησής υπό την πρωθυπουργεία του κ. Μόντι κατάφερε να «βγάλει περί τα 130 εκατ. πολίτες από τα όρια της φτώχειας». Επόμενος στόχος όπως σημείωσε η κ. Τραμπ είναι να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης περίπου 500 εκατ. πολίτες μέχρι το 2030.

«Το γεγονός ότι η Διεθνής Επιχειρηματική Διάσκεψη η οποία φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ανατολή λαμβάνει χώρα στην Ινδία αποτελεί ενεργή απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και της συνεχώς αυξανόμενης συνεργασίας κι ασφάλειας που προωθεί η συνεργασία αυτή» προσέθεσε η κ. Τραμπ.

Παράλληλα υπογράμμισε την σημασία της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν μιας χώρα, τονίζοντας πως αποτελεί ίσως τον μοναδικό τρόπο αν μια οικονομία θέλει να ξεχωρίσει. «Μεταξύ 2014-2016 η γυναικεία επιχειρηματικότητα παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 10% ενώ μόνο στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής την τελεύταία δεκαετία σημείωσε άνοδο 45%. Σήμερα στις ΗΠΑ περισσότερες από 11 εκατ. γυναίκες έχουν ξεκινήσει την δική τους επιχείρηση, απασχολούν περί τα 9 εκατ. προσωπικό και παράγουν περί το 1 τρισ. δολάρια σε έσοδα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα το να επιτύχουμε αντίστοιχα ποσοστά γυναικείας επιχειρηματικότητας παγκοσμίως θα σημάνει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα, όπως τόνισε η κ. Τραμπ, οι γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν. «Έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, σε επιχειρηματικά δίκτυα και συμβουλές καθώς και σε ίσες ευκαιρίες με τους άντρες κυρίως λόγω νομοθεσίας. Γι' αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορες σχετικές πρωτοβουλίες, πέρα από αυτή τη Διάσκεψη, όπως η Πρωτοβουλία της Γυναικείας Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα, (WeFi) η οποία ανακοινώθηκε στην τελευταία διάσκεψη των G20, προγράμματα μικροχρηματοδότησης προσανατολισμένα στις γυναίκες ενώ θα προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας» κατέληξε η κ. Τραμπ.

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αναφέρθηκε στα βήματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την δημιουργία κινήτρων για την προσέκλυση επενδύσεων στη χώρα τονίζοντας ότι το Νέο Δελχί έχει καταφέρει να φτάσει στην 100η θέση στην κατάταξη Easy of Doing Business Report της Παγκόμιας Τράπεζας από την 142 που βρισκόταν στο παρελθόν. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ινδία τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να προσελκύσει όλο και περισσότερους δυτικούς επιχειρηματίες στην Χαϊιντεραμπάτ. Στα ηχηρά ονόμα συγκαταλέγονται και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, Amazon, Verizon, Facebook, Microsoft και άλλοι.

«Περίπου 800 επιχειρηματίες από όσους συμμετέχουν στην έκθεση θα μπορούσαν να γίνουν δυνητικοί επενδυτές στη χώρα και ειδικά στον τεχνολογικό τομέα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ενεργοί χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Ινδία αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατ. μέχρι το 2018, δημιουργώντας μια τεράστια τεχνολογική αγορά. Με την υιοθέτηση του Start’Up India Programme μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση στο λεπτό. Ένας επιχειρηματίας στην Ινδία έχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενδεικτικά μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περί τα 90 εκατ. επιχειρηματικά δάνεια με τα 70 εκατ. εξ αυτών να αφορούν γυναίκες ενώ έχουν ανοιχτεί περί τα 300 εκατ. τραπεζικοί επιχειρηματικοί λογαριασμοί. Την ίδια στιγμή για να γίνει η χώρα ακόμα πιο ανταγωνιστική όπως σημείωσε ο κ. Μόντι, επενδύει στην εκπαίδευση των κατοίκων της ανοίγοντας περισσότερα από 900 τεχνολογικά εργαστήρια εντός των σχολείων, προωθεί την συνδεσιμότητα με στόχονα δοθεί πρόσβαση broadband ακόμα και σε όλες τις αγροτικές περιοχές μέχρι το 2019 ενώ προχωρά σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να εξορθολογήσει το οικοσύστημα της δημιουργώντας μια επιχειρηματική κοινότητα που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε πολλούς τομείς.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην έκθεση που άνοιξε τις πύλες της εχθές οι επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν τέσσερις βασικούς τομείς της βιομηχανίας: Ενέργεια και Υποδομές, Υγεία και Επιστήμες της Ζωής, Fintech και Ψηφιακή Οικονομία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Διασκέδαση. Περίπου το ένα τρίτο αυτών είναι αμερικανοί ενώ μεταξύ των επιχειρηματιών υπάρχουν και 300 επενδυτές διαφόρων οικοσυστημάτων. Το 52,5% μάλιστα των επιχειρηματιών και των επενδυτών που συμμετέχουν είναι γυναίκες ενώ το 31,5% είναι κάτω των 30 ετών.

Αποστολή στη Χαϊντεραμπάτ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider