Μέρκελ: Το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ: Το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ΕΕ

Τη δέσμευση της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, την Παρασκευή, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους ομολόγους της των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

«Το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη στην ΕΕ, παρά την καθυστέρηση για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού», τόνισε η Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται.

Η πρώτη απόπειρα της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, απέτυχε το περασμένο Σαββατοκύριακο, απογοητεύοντας τους Ευρωπαίους εταίρους της που ήλπιζαν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα είχε συγκροτηθεί μια πλήρως λειτουργική γερμανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετά τις εννιάωρες συνομιλίες την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Σουλτς, σε δήλωσή του στο Twitter, αναφέρει ότι για να συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», θα πρέπει πρώτα να λάβουν τη σχετική απόφαση τα μέλη του κόμματός του. «Ύστερα από μία δραματική έκκληση του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ να βρεθεί μία λύση για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, δεν θα αρνηθούμε, εάν τα μέλη του SPD ψηφίσουν ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider