Το SPD αποφασίζει για κυβέρνηση συνεργασίας με την Άγκελα Μέρκελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το SPD αποφασίζει για κυβέρνηση συνεργασίας με την Άγκελα Μέρκελ

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετά τις εννιάωρες συνομιλίες την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Σουλτς, σε δήλωσή του στο Twitter, αναφέρει ότι για να συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», θα πρέπει πρώτα να λάβουν τη σχετική απόφαση τα μέλη του κόμματός του. «Ύστερα από μία δραματική έκκληση του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ να βρεθεί μία λύση για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, δεν θα αρνηθούμε, εάν τα μέλη του SPD ψηφίσουν ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού».

Ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχτηκε ότι το SPD έχει επίγνωση της ευθύνης του στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός σε καμία κατεύθυνση. Σαφώς τα μέλη του κόμματος πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση. Αλλά η Γερμανία βρίσκεται σε μία περίπλοκη κατάσταση. Οι συνομιλίες των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων (Gruene) έχουν καταρρεύσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο αρχηγός του SPD σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση του Σταϊνμάιερ ότι θα έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς την επόμενη εβδομάδα, για να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση.

«Το SPD είναι πεπεισμένο πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες και δεν αποκλείει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε τα ξημερώματα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χουμπέρτους Χέιλ, μια απόφαση που σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών για το κόμμα και ήταν αποτέλεσμα της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών του SPD στο αρχηγείο του κόμματος στο Βερολίνο.

Την Πέμπτη ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι θέλει να αποφύγει νέες εκλογές και έχει απευθύνει έκκληση στους κομματικούς ηγέτες όλων των πλευρών να δείξουν ευελιξία και ετοιμότητα για συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider