«Σπιράλ θανάτου» στη Βενεζουέλα με πληθωρισμό 4.000%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπιράλ θανάτου» στη Βενεζουέλα με πληθωρισμό 4.000%

«Χωρίς φρένα» βυθίζεται στην απαξίωση η οικονομία της Βενεζουέλας, με τους πολίτες να βιώνουν μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Το μπολίβαρ έχει χάσει το 96% της αξίας του από την αρχή του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι τα είδη πρώτης ανάγκες –τρόφιμα και φάρμακα– είναι απλησίαστα πλέον για τους Βενεζουελάνους. Στην αρχή του έτους, το δολάριο ισοδυναμούσε με 3.100 μπολίβαρ, ενώ πλέον η ισοτιμία βρίσκεται στα 41.000 μπολίβαρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο DolarToday.

Οι Βενεζουελάνοι επισκέπτονται ιστότοπους όπως το DolarToday ή το Paralelo Venezuela για να δουν πόσο μπορούν να αγοράσουν τα βασικά είδη –όσο αυτά διατίθενται βέβαια στην αγορά. Το τελευταίο 12μηνο, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί κατά 4.115%, αναφέρει στο CNN Money ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Johns Hopkins University, ειδικός σε θέματα υπερπληθωρισμού.

Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε μετά την αδυναμία πληρωμής που κήρυξε η κυβέρνηση σε μέρος των υποχρεώσεών της. «Η οικονομία είναι παγιδευμένη σε ένα σπιράλ θανάτου και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες», σημειώνει ο Χάνκε.

Η εκτίναξη των τιμών λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού έχει ως αποτέλεσμα οι Βενεζουελάνοι να σχηματίζουν ουρές για ώρες στα ΑΤΜ ή τα σουπερμάρκετ, και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Ο πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια μόνο προς τους ομολογιούχους. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας δεν υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανάλυση της Moody's, η Βενεζουέλα χρωστά 141 δισ. δολάρια συνολικά στους ομολογιούχους, τη Ρωσία, την Κίνα και τους παρόχους υπηρεσιών από τον κλάδο του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider