Λίβανος: Επέστρεψε ο πρωθυπουργός Χαρίρι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίβανος: Επέστρεψε ο πρωθυπουργός Χαρίρι

Στο Λίβανο επέστρεψε ο Σαάντ αλ Χαρίρι και παρακολούθησε τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Βηρυτό.

Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά το βράδυ της Τρίτης.

Την Τρίτη παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά την θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν.

Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του. Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε κατά του Ιράν και της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στο Λίβανο, ο Χαρίρι, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider