Ντέιβις για Brexit: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντέιβις για Brexit: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Αν και η πιθανότερη έκβαση των συνομιλιών της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επίτευξη συμφωνίας, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε την Τρίτη ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και για το ενδεχόμενο αποτυχίας και μη επίτευξης συμφωνίας.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μακράν η πιθανότερη έκβαση, είναι επίσης και η βέλτιστη έκβαση για τη χώρα μας. Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον κάποιας πλευράς το να μην υπάρξει συμφωνία. Αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση, το σωστό είναι να εκπονούμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε ο Ντέιβις σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, αν και ο Ντέιβις δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πραγματική και απτή πρόοδο.

Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει τις συνομιλίες στο θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία οι Βρυξέλλες δεν θα εξετάσουν έως ότου το Λονδίνο διευθετήσει αυτό που θεωρεί οφειλές του παρελθόντος.

Ενώ ο Ντέιβις δήλωσε ότι «ξεκάθαρα» επιδιώκει μια συμφωνία, είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών.

«Τον τελευταίο χρόνο κάθε υπουργείο στο Γουάιτχολ εργάζεται με σταθερό ρυθμό καλύπτοντας όλη τη γκάμα σεναρίων», δήλωσε. «Αυτά τα σχέδια έχουν αναπτυχθεί καλά, έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν ευελιξία προκειμένου να ανταποκρίνονται σε μια διαπραγματευθείσα συμφωνία, καθώς και να μας προετοιμάσουν για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία».

Μπαρνιέ: Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει μια «φιλόδοξη» συμφωνία στη Βρετανία

Εάν διευθετηθούν οι κρίσιμοι όροι του διαζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ που αφορούν τις συνέπειες στην Ιρλανδία και τον λογαριασμό του Brexit, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσφέρουν την «πιο φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Αν καταφέρουμε να διαπραγματευθούμε μια συντεταγμένη υποχώρηση και να εγκαθιδρύσουμε δίκαιους κανόνες παιγνιδιού για το μέλλον, η μελλοντική σχέση μας θα έχει κάθε λόγο να είναι φιλόδοξη», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ομιλία του σε δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες.

Με αυτούς τους όρους, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να προσφέρει την πιο φιλόδοξη προσέγγισή της των συμφωνιών ελεύθερων ανταλλαγών» στη Βρετανία, πρόσθεσε.

Η έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο προϋποθέτει ότι θα έχουν διευθετηθεί προηγουμένως οι όροι του διαζυγίου, όπως οι συνέπειες του χωρισμού για την Ιρλανδία ή ο οικονομικός λογαριασμός του Brexit.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε προθεσμία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου στη Βρετανία προκειμένου να σημειώσει πρόοδο σε αυτά θέματα που αποτελούν προτεραιότητές της, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί να προτείνει στους ηγέτες των 27 να δώσουν το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Λονδίνο διεκδικεί επίμονα την έναρξη το ταχύτερο δυνατό των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο εταίρων από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο.

Κατά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη τον Οκτώβριο, οι 27 έκαναν μια υποχώρηση αποδεχόμενοι να ξεκινήσουν «εσωτερικές προετοιμασίες» ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

«Η 'μη συμφωνία' δεν είναι το σενάριό μας, ακόμη κι αν θα είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο», είπε ο Μπαρνιέ.

Δύο κέντρα στην ευρωζώνη θα έχει η Goldman Sachs μετά το Brexit

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν επιβεβαίωσε ότι μετά το Brexit η αμερικανική τράπεζα θα έχει δύο ευρωπαϊκά κέντρα, ένα στη Φρανκφούρτη και ένα στο Παρίσι, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, Δευτέρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Το Brexit μας ωθεί στην αποκέντρωση των δραστηριοτήτων μας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπλανκφάιν, ύστερα από σχόλια στο Twitter για αυτό το θέμα.

«Δεν θα έχουμε πλέον ένα μόνο κέντρο, αλλά δύο, στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, διότι είναι οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες», εξήγησε ο επικεφαλής της Goldman Sachs, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το πώς θα κατανεμηθούν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Θα έχουμε περισσότερους εργαζομένους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Κάποιοι, εάν το θέλουν, θα έρθουν από το Λονδίνο, θα πάρουμε κι άλλους», περιορίστηκε να πει, εκτιμώντας ότι «πολλοί Αμερικάνοι προτιμούν να ζήσουν στο Παρίσι παρά στη Φρανκφούρτη, για διάφορους λόγους».

Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τράπεζα θα μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό χρηματιστών και τραπεζιτών από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, ύστερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

Για να υπάρξει προετοιμασία για το Brexit, «όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα σενάριο και γρήγορα», δήλωσε ο Μπλανκφάιν.

­

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider