Νέος γύρος επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων αρχίζει ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού και να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, προβληματίζει συνολικά την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας.

Σήμερα Τρίτη, ο κ. Σταϊνμάιερ θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των Πράσινων και κατόπιν, θα δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Στόχος είναι να βρεθεί μια κυβερνητική λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να κληθούν και πάλι στις κάλπες.

Ο προβληματισμός που «γεννήθηκε» στη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ μελών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), επιτείνεται με την πολιτική ρευστότητα.

Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άγγελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και τα 82 εκατομμύρια πολίτες της βρίσκονται μπροστά σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

φιλελεύθεροι του FDP έκλεισαν την πόρτα στις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί εβδομάδες για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μεταξύ των ιδίων, των δύο κομμάτων της συντηρητικής οικογένειας (CDU/CSU), καθώς και των Πρασίνων. Το μοναδικό άλλο αριθμητικά πιθανό σενάριο θα ήταν ο «μεγάλος συνασπισμός», αλλά το SPD είχε καταστήσει σαφές ήδη από την 24η Σεπτεμβρίου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Η Μέρκελ πάντως είπε σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider