«Ναυάγιο λόγω τακτικισμών» βλέπουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναυάγιο λόγω τακτικισμών» βλέπουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας

Ακόμη και για «γερμανικό Brexit» κάνει λόγο ο Τύπος της χώρας, μετά το ναυάγιο στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Παράλληλα, τα ΜΜΕ της Γερμανίας καταλογίζουν και στα 4 κόμματα τακτικισμούς και έλλειψη ευθύνης.

Το περιοδικό Spiegel στην ψηφιακή έκδοσή του μιλά για κρίση μόνο με ηττημένους και με ανοιχτό ακόμη τη ζήτημα εάν και πότε θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. «Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ η αποτυχία των διερευνητικών αποτελεί καταστροφή», επισημαίνει ο σχολιαστής τoυ Spiegel.

«Ο Ζεεχόφερ συνέδεσε την πολιτική τύχη του με τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, αλλά και η Μέρκελ δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση. Το κύρος της μετά το αδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα έχει υποστεί ρωγμές και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να διαβρώνεται. Η αποτυχία της Τζαμάικα είναι δική της αποτυχία, η αποτυχία αυτή έδειξε ότι η μέθοδος Μέρκελ, η σύνδεση του άνευ ορίων πραγματισμού με τη μέγιστη ιδεολογική ευελιξία, έφτασε στο τέλος της. Όμως, πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ασαφές με πιο τρόπο η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση».

Ο σχολιαστής περιγράφει την κατάσταση ως «παρόμοια με ένα γερμανικό Brexit, όπου όλοι νόμιζαν ότι στο τέλος τα πράγματα θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της λογικής. Κάτι που δεν συνέβη».

Κομματικοί τακτικισμοί και ευθύνη

Επικρίσεις εναντίον όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις διερευνητικές διαβουλεύσεις ασκεί η Handelsblatt. «Η Τζαμάικα κατέρρευσε και αντί να επικρατεί οδυρμός, έχει ξεκινήσει ένα αναξιοπρεπές παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών και αναζήτησης ενόχου», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Αντί να γίνεται αυτό, καλό θα ήταν τα τέσσερα κόμματα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όλα τα κόμματα δεν αντελήφθησαν τις ευκαιρίες που κρύβονταν πίσω από αυτήν την κομματική συγκυρία και την ώθηση που θα μπορούσε να δώσει για τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας. Αλλά βέβαια οι κομματικοί τακτικισμοί βάρυναν περισσότερο από ό,τι η ευθύνη απέναντι στη χώρα».

Την προοπτική του πολιτικού τέλους της Μέρκελ προδιαγράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. «Σε πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να καλέσει ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περίπτωση, για παράδειγμα, παραίτησης της Μέρκελ. Σε αυτήν την περίπτωση η εποχή της πιο ισχυρής γυναίκας του κόσμου, της κόρης πάστορα, θα ήταν λίγο πριν το τέλος της, παρά τη βούλησή της μετά από 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην καγκελαρία να παραμείνει εκεί για ακόμη άλλα τέσσερα χρόνια. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε τον πιο καυτό πολιτικά χειμώνα της ιστορίας της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider