«Κράτος-τρομοκράτης» για τον Τραμπ η Βόρεια Κορέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κράτος-τρομοκράτης» για τον Τραμπ η Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ανακηρύξει τη Βόρεια Κορέα ως κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ οδηγεί σε κλιμάκωση την αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα και αναμένεται να προχωρήσει σε επιβολή διεθνών κυρώσεων προς το καθεστώς του Κιμ Γιονκ Ουν.

Είχε προηγηθει πριν από μερικές ημέρες η επιστολή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας, Τζα Σονγκ Ναμ, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία του ζητούσε να θέσει υπόψιν του 15μελους Συμβουλίου Ασφαλείας – με βάση το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – «τον κίνδυνο που θέτουν οι αμερικανικές ασκήσεις πυρηνικού πολέμου, που εγείρουν ξεκάθαρες απειλές στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η Β. Κορέα, στην επιστολή διαμαρτύρεται στα Ηνωμένα Έθνη για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα και για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ «εντός και γύρω της κορεατικής χερσονήσου».

Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα και σκάφη συνοδείας που συγκροτούν τις δυνάμεις κρούσης των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό συμμετείχαν σε μια κοινή άσκηση, την πρώτη της τελευταίας δεκαετίας, σε μια σπάνια επίδειξη δύναμης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία.

Εάν η Πιονγκγιάνγκ διέκοπτε τις δοκιμές και την ανάπτυξη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία για συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, υποστήριξε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις.

Μολονότι η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα όλες οι επιλογές, ακόμη και η στρατιωτική, είναι στο τραπέζι, ο υπουργός έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτιμά την εξεύρεση μιας λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider