Τα τρία σενάρια για τη Γερμανία μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία σενάρια για τη Γερμανία μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί στη Γερμανία, μετά την αποτυχία των επαφών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο Αρχηγός τους Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.

Επισημαίνεται ότι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή αφού την το βράδυ της Κυριακής 19 Νοεμβρίου, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποχώρησαν από τις συζητήσεις και το ερώτημα πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τρία είναι τα ορατά σενάρια:

Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU).

Ωστόσο, ο Ραλφ Στέγκνερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD. Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό». Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κυρία Μέρκελ έχει πολιτικό μέλλον: «Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε. Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.

Δεύτερο σενάριο: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κυρία Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Στην περίπτωση αυτή η κυρία Μέρκελ θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων

To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο.

Σήμερα Δευτέρα, η κυρία Μέρκελ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και στη συνέχεια θα ενημερώσει το προεδρείο του κόμματός της για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο εξελίξεις φέρνουν τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Το χρονικό

Το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ ανήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει, από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά.

Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η κ. Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από τη δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Φιλελεύθερους. Ο Τζεμ Έζντεμιρ καταλόγισε μάλιστα στον πρόεδρό τους, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές δεν την έλαβε το βράδυ.

Απομένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά εκτός του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές που δυσκολεύουν πολύ μια τέτοια λύση, πιθανή προσφυγή και πάλι στις κάλπες θα ενίσχυε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πλειοψηφιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Θεωρητικά πάντα θα υπήρχε και ένα δεύτερος γύρος διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, μετά από μια χρονική περίοδο ψυχραιμότερης αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.