Σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ στην Νέα Καληδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ στην Νέα Καληδονία

Ισχυρή δόνηση 7,0 βαθμών σημειώθηκε σήμερα σε περιοχή κοντά στη Νέα Καληδονία, στον νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ο σεισμός, ο οποίος νωρίτερα εκτιμήθηκε από το USGS ότι είχε ισχύ 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο ένα σημείο 68 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Ταντέν, στα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS. Σημειώθηκε στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Ελλάδας).

Η Νέα Καληδονία, μια σειρά πολλών νησιών, αποτελεί υπερπόντιο εδάφος της Γαλλίας.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό προειδοποίησε ότι είναι πιθανό σεισμικά παλιρροϊκά κύματα να πλήξουν περιοχές σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Ωστόσο ο σεισμός προκάλεσε μικρά τσουνάμι κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα γαλλικά νησιά, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους αλλά όχι θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Καταγράφηκαν «αφύσικες αυξομειώσεις του επιπέδου της θάλασσας από 30 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο» στις ακτές πολλών νησιών, ανέφερε η διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας σε μια ανακοίνωσή της. Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε παράκτιες περιοχές και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν.

Πάντως κατά τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός, παρότι πανικόβαλε πολλούς πολίτες, δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

«Είχε ήδη γίνει σεισμός χθες βράδυ, μετά στις 02:00, στις 06:00 και ένας ακόμα πιο δυνατός αργότερα το πρωί. Σταθμευμένα αυτοκίνητα άρχισαν να κουνιούνται και οι πάντες βγήκαν από τα κτίρια όπου βρίσκονταν», ανέφερε ένας δημόσιος λειτουργός της νομαρχίας των νησιών Λογιοτέ στο Μαρέ.

Ο σεισμός έγινε περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαρέ, ενός από τα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Νουμεά.

Καταγράφεται «έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τρεις εβδομάδες», υπενθύμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Λεμπελγκάρ, σεισμολόγος του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD), προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για κάτι που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η τεκτονική πλάκα της Αυστραλίας συγκρούεται και μπαίνει κάτω από την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού. Οι σεισμοί 7 βαθμών είναι «οι ισχυρότεροι που φοβόμαστε ότι μπορεί να εκδηλωθούν στην περιοχή» υπό φυσιολογικές κινήσεις, συνέχισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο σημερινός σεισμός ήταν «ο ισχυρότερος» των τελευταίων εβδομάδων.

Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τα νησιά Βανουάτου, περίπου 600 χλμ. ανατολικότερα, ανήκει στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι από τις πιο σφοδρές στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.