Στην Αίγυπτο ο Χαρίρι, «στο Λίβανο η Χεζμπολάχ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αίγυπτο ο Χαρίρι, «στο Λίβανο η Χεζμπολάχ»

Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, που ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο του Λιβάνου από τη Σαουδική Αραβία στις 4 Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Αίγυπτο, δήλωσε ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Χαρίρι, Κίνημα για το Μέλλον.

Ο Χαρίρι βρίσκεται από χθες στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και έχει πει ότι θα επιστρέψει στον Λίβανο μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έχει πει πως δεν θα δεχθεί την παραίτηση του Χαρίρι έως ότου του επιδοθεί προσωπικά και όλες οι πλευρές στη Βηρυτό έχουν ζητήσει την επιστροφή του το ταχύτερο δυνατό. Η παραίτησή του προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο και έφερε στην πρώτη γραμμή μια σύγκρουση εξουσίας στην περιοχή ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν.

Στη δήλωση παραίτησής του ο Χαρίρι επέκρινε το Ιράν και τη σύμμαχό του, Χεζμπολάχ, ένα ένοπλο κίνημα που συμμετέχει στη λιβανική κυβέρνηση, και είπε πως φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν. Εκτός από ένα σύντομο ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη μετάβασή του στη Γαλλία. Η παραμονή του εκεί είχε ως αποτέλεσμα λιβανέζοι αξιωματούχοι και πολιτικοί να κατηγορήσουν τη Σαουδική Αραβία ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί, κατηγορία την οποία ο ίδιος και το Ριάντ αρνήθηκαν.
Την Παρασκευή (προχθές) ο Χαρίρι έγραψε στο τουίτερ πως η παρουσία του εκεί ήταν για «διαβουλεύσεις για το μέλλον της κατάστασης στον Λίβανο και τις σχέσεις του με την αραβική περιοχή που τον περιβάλλει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιούν σήμερα έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο, την οποία έχει ζητήσει η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

«Ο Λίβανος στον έλεγχο της Χεζμπολάχ»

Ο Λίβανος βρίσκεται "υπό τον πλήρη έλεγχο" της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν –συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας– κατά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που φιλοξενείται στο Κάιρο.
Ο Σεΐχ Χάλεντ μπεν Άχμαντ αλ Χαλίφα, χαρακτήρισε επίσης "τρομοκρατική οργάνωση" τη Χεζμπολάχ, στην ομιλία του στη σύνοδο αυτή. Τη σύγκλησή της είχε ζητήσει η Σαουδική Αραβία προκειμένου να συζητηθούν τα "πλήγματα" που επιφέρει το Ιράν στην περιφερειακή ασφάλεια.

Το Ιράν διαθέτει "βραχίονες" στην περιοχή, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας: "Ο σημαντικότερος βραχίονας του Ιράν στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι η τρομοκρατική Χεζμπολάχ". Ο αλ Χαλίφα κάλεσε τις χώρες όπως ο Λίβανος, όπου η Χεζμπολάχ είναι "εταίρος της κυβέρνησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συνεδριάζουν στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω της κρίσης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Η Σαουδική Αραβία ζήτησε τη σύνοδο αυτή για να συζητηθούν "τα μέσα για να αντικρουστούν οι ιρανικές παρεμβάσεις στις αραβικές χώρες και τα πλήγματα που επιφέρει στην ασφάλεια και την ειρήνη". Στις αρχές Νοεμβρίου οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider