Γερμανία: «Αγκάθι» το προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Αγκάθι» το προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις

Οι επίδοξοι εταίροι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται να καθυστερούν εξαιτίας του ακανθώδους ζητήματος της πολιτικής για τη μετανάστευση παρά το ότι έχουν έρθει πιο κοντά προς μια συμφωνία στα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα περιλαμβανομένης και της πολιτικής για το κλίμα. Μια παράδοξη συμμαχία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων, και τους Πράσινους θα επιτρέψει στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να ξεκινήσει μια τέταρτη θητεία μετά τη διαρροή ψήφων από το συντηρητικό κόμμα της, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προς την ακροδεξιά.

Ωστόσο ο τρικομματικός συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί σε εθνικό επίπεδο. Με τις διαπραγματεύσεις να πλησιάζουν στο χρονικό όριό τους, οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση ο ένας τον άλλο να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς ώστε να μπορέσουν να «συγκολληθούν» κόμματα με μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σε μια σταθερή κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η προθεσμία που είχαν βάλει τα ίδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες έληξε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία, αλλά διαπραγματευτές δήλωσαν πως οι Πράσινοι χαιρέτισαν σήμερα μια πρόταση να ενισχυθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας και να μειωθεί κατά επτά γιγαβάτ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

«Τα κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν προβάλλοντας απαιτήσεις στον μέγιστο βαθμό», δήλωσε ο εκ των ηγετών των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. «Πρέπει να είναι έτοιμα, πείτε το υπευθυνότητα ή πατριωτισμό, να μετακινηθούν -- και το έχουμε κάνει σε κάθε τομέα, μέχρι το κατώφλι του πόνου». Αν και εξακολουθούν να παραμένουν οι δυσκολίες σχετικά με τους φόρους και τα δημόσια οικονομικά, το πιο δύσκολο σημείο αφορά τη μετανάστευση, όπου οι υπερ-συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ στη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) επιμένουν σε ένα όριο 200.000 νέων αφίξεων τον χρόνο.

Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στο να τεθεί οποιοδήποτε όριο, αλλά εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς χθες και στο οποίο είπαν πως το προτεινόμενο όριο ξεπεράστηκε μόνο πέντε φορές τα τελευταία 25 χρόνια.
Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο. Οι συνομιλίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αλλά ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ είπε πως αναμένει ότι οι συζητήσεις θα πάρουν μια μικρή παράταση: «Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα», είπε κατά την άφιξή του, ζητώντας μια «ανθρωπιστική και μεθοδική» μεταναστευτική πολιτική.

Η CSU είναι σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Ασκεί την εξουσία για 60 χρόνια στο νοτιοανατολικό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο ήταν το κύριο σημείο εισόδου για το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, που κατέκλυσαν τη Γερμανία το 2015, αλλάζοντας το δημογραφικό τοπίο της Γερμανίας μέσα σε μία νύχτα.

Με την AfD να έρχεται δεύτερη με μικρή διαφορά σε ορισμένες περιοχές, η CSU φοβάται ότι θα χάσει την εξέχουσα θέση της ως το φυσικό κυβερνητικό κόμμα της Βαυαρίας στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα όριο στη μετανάστευση.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά το ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσουν εν τέλει οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης. Για την περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπει στον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) υπό την Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει η Bild am Sonntag.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με τη Μέρκελ, σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμεί ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται, την ίδια ώρα, το 47%. Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα αν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνει το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% εκφράζεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πάντως, μεγάλος κερδισμένος ενδεχόμενων νέων εκλογών θα ήταν αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό κόμμα συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Από μια μονάδα φέρονται να κερδίζουν την ίδια ώρα CDU/CSU και Πράσινοι, με 31% και 11% αντίστοιχα. Μια μονάδα, αντίθετα, χάνει το SPD που υποχωρεί στο 21% ενώ, απώλειες σημειώνουν και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και η Αριστερά με 10% και 9% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ ο Σουλτς επαναλαμβάνει σήμερα την άρνηση του κόμματός του να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη χριστιανική ένωση της Μέρκελ σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες της «Τζαμάικα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider