Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)

Ακόμη και πριν σπάσει όλα τα ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων, δίχαζε τους ειδικούς με πολλούς να αμφισβητούν την γνησιότητά του.

Η αντιπαλότητα είχε ξεκινήσει πριν από τη δημοπρασία, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών. Ο Τζέρι Σαλτζ του περιοδικού New York έγραψε ότι παρόλο δεν είναι «ιστορικός τέχνης ή με κανένα τρόπο ειδικός στου παλιούς διδασκάλους» απλά «μια ματιά στον πίνακα μου λέει ότι δεν είναι Λεονάρντο».

Αφού τελείωσε η δημοπρασία οι New York Times δημοσίευσαν ένα κομμάτι από τον κριτικό τέχνης Τζέισον Φαράγκο ο οποίος αφού ανέφερε ότι «δεν είναι αυτός που μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα» του πίνακα πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια καλοσχεδιασμένη αλλά όχι ιδιαίτερα επιφανής θρησκευτική εικόνα από την Λομβαρδία των αρχών του 16ου αιώνα, η οποία έχει περάσει μια σειρά αποκαταστάσεων».

Τελικά μπορεί ο αγοραστής του πιο ακριβού πίνακα ζωγραφικής του κόσμου να αγόρασε ένα κομμάτι για τα σκουπίδια;

«Όλοι οι γνώστες πιστεύουν ότι έχει ζωγραφιστεί από τον Λεονάρντο, οπότε οι κριτικές απ’ ανθρώπους που λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες αλλά κρίνουν ότι δεν είναι έργο του Ντα Βίντσι δεν θα έπρεπε καν να έχουν εκδοθεί», αναφέρει ο βρετανός έμπορός τέχνης που ειδικεύεται στους «Παλιούς Διδασκάλους» Τσαρλς Μπέντιγκτον. «Ναι είναι ένας πίνακας που χρειάστηκε εκτεταμένη αποκατάσταση. Όμως το γεγονός ότι οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα ότι έχει σχεδιαστεί από τον Λεονάρντο δείχνει ότι ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να μην αμφισβητείται η αυθεντικότητά του».

Το Bloomberg μίλησε με πολλούς ειδικούς και εντέλει φαίνεται ότι ζήτημα οφείλεται στην έλλειψη γνώσης: «Όλοι οι πίνακες εκείνης της εποχής έχουν χρειαστεί κάποια δουλειά», αναφέρει ο έμπορος τέχνης Ράφελ Βαλλς, ο οποίος έχει γκαλερί στο Λονδίνο ακριβώς απέναντι από τον οίκο Christie’s που δημοπράτησε τον πίνακα. «Όλοι οι πίνακες έχουν τριφτεί και πλυθεί αλλά ακόμη και το ένα τέταρτο να έχει αναδημιουργηθεί από ειδικούς δεν παύουν να είναι σημαντικοί πίνακες».

Οι έμποροι λένε ότι όλοι αυτοί που αμφισβητούν την αυθεντικότητα του πίνακα απλά μεταφέρουν κριτήρια που ισχύουν στην σύγχρονη τέχνη για να κρίνουν την αναγεννησιακή τέχνη. Το οποίο, λίγο πολύ, είναι σαν να συγκρίνεις τα χαρακτηριστικά ενός καινούργιου Honda με αυτά μιας Ferrari του 1965. Είναι και τα δύο αυτοκίνητα αλλά κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες τους.

Η ιστορία του πίνακα

Η ιστορία του «Σωτήρα του Κόσμου» είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο πίνακας φτιάχτηκε πιθανότατα το 1500 και το 1600 βρέθηκε στην αυλή του Καρόλου του Πρώτου της Βρετανίας. Μετά από αυτό το όνομα του εμφανίζεται ανά καιρούς σε διάφορους καταλόγους μέχρι που εξαφανίζεται τον 18ο αιώνα. Επανεμφανίστηκε το 1900 για να εξαφανιστεί ξανά το 1958 και τελικά εμφανίστηκε το 2005 όταν τρεις έμποροι τέχνης τον αγόρασαν για 10.000 δολάρια.

Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)
Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)
Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)
Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου διχάζει τους κριτικούς (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider