Ακιντζί: Πολιτικά ίσοι οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακιντζί: Πολιτικά ίσοι οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους

Να αλλάξει την νοοτροπία της η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόμενη την «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων ανέφερε Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε «με θετικό τρόπο στα βήματα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τήρησε μια μη ρεαλιστική γραμμή, η οποία παραγνώριζε το πλαίσιο Γκουτέρες, κι αντί να ανταποκριθεί θετικά στο άνοιγμα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, επέμεινε για 'μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατό'».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για τον καταμερισμό εξουσίας στο κοινό κράτος, και στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί ο παράγοντας της ασφάλειας.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. καλούνται να αναλάβουν ρόλο στο Κυπριακό. Η επανάληψη των ίδιων μεθόδων και λαθών, δίχως έναν τερματικό σταθμό, θα οδηγήσει τις δυο πλευρές σε παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του Κραν Μοντανά, είπε. «Θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας ή ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που θα διοριστεί με την έγκριση των δυο πλευρών, με τη μέθοδο των έμμεσων συναντήσεων (συνομιλιών), θα μπορούσε να εξερευνήσει το ενδεχόμενο της ανάδυσης ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας. Σε περίπτωση που αναδυθεί ένα τέτοιου είδους πλαίσιο συμφωνίας, θα μπορούσε να προγραμματιστεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider