Δεν αλλάζει θέση για την Ισπανία η Κομισιόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν αλλάζει θέση για την Ισπανία η Κομισιόν

«Η θέση μας είναι γνωστή. Λέγαμε πάντα ότι σεβόμαστε τις συνταγματικές και νομικές διευθετήσεις της Ισπανίας. Τα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει ακριβώς να ειδωθούν μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο»», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση αυτή της Κομισιόν ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι το Σάββατο ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επ’ αυτού την Παρασκευή.

Η απόφαση του Ραχόι ελήφθη την ώρα που οι αυτονομιστές απειλούν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια επαρχία όπου ζει το 16% των Ισπανών. Πρόκειται για την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που περνά η Ισπανία μετά την αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975.

Τα μέτρα που προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, που διαθέτει στη Γερουσία μεγάλη πλειοψηφία για να μπορεί να τα περάσει, οδηγούν στην ντε φάκτο αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Οι Ισπανοί συντηρητικοί υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα «αποκατασταθεί» η δημοκρατία στην επαρχία αυτή, οι κάτοικοι της οποίας είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, και θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider