Αίγυπτος: 16 νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών με αστυνομικούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίγυπτος: 16 νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών με αστυνομικούς

Δεκαέξι Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές αντάρτες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου στα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το Σάββατο το βράδυ έναν απολογισμό στη δημοσιότητα, κατά τον οποίο 16 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, άλλοι 13 τραυματίστηκαν και ένας αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 15 ισλαμιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Την Παρασκευή, συγκλίνουσες πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και γιατρούς έκαναν λόγο για 35 νεκρούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Οι κηδείες των αστυνομικών άρχισαν να γίνονται το βράδυ, όταν έγινε θρησκευτική τελετή στο τέμενος της αστυνομίας του Καΐρου.

«Μια ομάδα τρομοκρατών» που είχε «κρυφτεί» σε περιοχή της ερήμου, «εκπαιδευόταν» και «προετοιμαζόταν» να διαπράξει επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πήγαν στην περιοχή για τη συλλάβουν, αλλά έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου, η αυτοκινητοπομπή των αιγυπτιακών δυνάμεων δέχθηκε επίθεση με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τουφέκια.

Η μάχη στη δυτική έρημο, λιγότερα από 200 χλμ. από το Κάιρο, σημειώθηκαν ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να τιμήσει την επέτειο των 75 ετών από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, στην οποία επικράτησαν οι Σύμμαχοι επί των δυνάμεων του Άξονα το 1942.

Λόγω του επεισοδίου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εν μέρει ακύρωσε το πρόγραμμά του στην παραθαλάσσια πόλη στο περιθώριο των διεθνών εορτασμών, ανέφερε η αιγυπτιακή προεδρία. Επισκέφθηκε πάντως το στρατιωτικό μουσείο του Ελ Αλαμέιν, χωρίς να κάνει δηλώσεις για την ενέδρα.

Σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσε να φθάσει αρκετά κοντά στον τόπο της μάχης, στον δρόμο προς την όαση Ελ Μπαχαρίγια, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δεκάδες θωρακισμένα και ασθενοφόρα. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας οι δυνάμεις της αστυνομίας συνέχιζαν το βράδυ του Σαββάτου να επιχειρούν στην περιοχή.

Μια δικαστική πηγή είχε πει νωρίτερα χθες ότι η εισαγγελία άρχισε έρευνα για το συμβάν.

Στο Παρίσι, όπου ο Σίσι αναμένεται να ταξιδέψει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Αίγυπτο. «Η Γαλλία εκφράζει εκ νέου την υποστήριξή της στη σταθερότητα στην Αίγυπτο αυτές τις οδυνηρές στιγμές», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Την επίθεση καταδίκασαν έντονα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Κατά πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου την ενέδρα της Παρασκευής έστησαν μέλη της οργάνωσης Χάσεμ («Τα Όπλα της Αιγύπτου»).

Οι αρχές της Αιγύπτου χαρακτηρίζουν τη Χάσεμ -η οποία έχει διαπράξει αρκετές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, εναντίον ιδίως δικαστικών και αστυνομικών, το τελευταίο διάστημα- την ένοπλη πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ισλαμιστικού κινήματος το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2013, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος προερχόταν από τις τάξεις του κινήματος αυτού. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαψεύδουν ότι συνδέονται με τη Χάσεμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider