Πάνω από 8 εκατ. δολάρια για το «διαμάντι της ειρήνης» (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 8 εκατ. δολάρια για το «διαμάντι της ειρήνης» (vid)

Στο σφυρί βγαίνει ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια στον κόσμο, το «διαμάντι της ειρήνης». Πρόκειται για έναν πολύτιμο λίθο 709 καρατίων σε μέγεθος αβγού.

Τη δημοπρασία διοργανώνει η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην κοινότητα όπου βρέθηκε ο πολύτιμος λίθος.

Βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον πάστορα Εμάνουελ Μόμο, ο οποίος το παρέδωσε στην κυβέρνηση προκειμένου «να επωφεληθεί η χώρα στο σύνολό της», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Σε μια πρώτη δημοπρασία, τον Μάιο, η Σιέρα Λεόνε απέρριψε την υψηλότερη προσφορά, η οποία έφτανε τα 7,8 εκατ. δολάρια, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στη νέα δημοπρασία, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Τη δημοπράτηση έχει αναλάβει το διεθνές δίκτυο εμπορίας διαμαντιών Rapaport Group, χωρίς να λάβει κάποιο ποσοστό από τα κέρδη, με τον πρόεδρό του, Μάρτιν Ράπαπορτ, να δηλώνει πως το διαμάντι «θα βοηθήσει τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο».

Σύμφωνα με το Reuters, πάνω από το 50% των εσόδων θα δοθεί για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν την παροχή πόσιμου νερού, την ηλεκτροδότηση, την οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων και την κατασκευή δρόμων στη Σιέρα Λεόνε και ιδίως στο χωριό Κοριάρντου, όπου βρέθηκε το διαμάντι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider