Aναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εξετάζει η Μαδρίτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εξετάζει η Μαδρίτη

Λιγότερες από 24 ώρες έχουν μείνει για να αποφασίσει ο πρόεδρο της Καταλονίας, άρλες Πουτζντεμόν, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, με τη Μαδρίτη να σκέφτεται σοβαρά την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας για περιθώριο δύο μηνών, «ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος», το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας, δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα»

Έκκληση στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν να «φερθεί λογικά» απήυθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της προθεσμίας που έχει δώσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, αύριο στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας), για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις. «Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι.

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους

Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν χθες Τρίτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση δύο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας, τον Ζόρντι Κουσάρτ και τον Ζόρντι Σάντσες, την ώρα που η κρίση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελόνης βαθαίνει.

Νωρίς το βράδυ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις της Βαρκελόνης, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία». Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν 200.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider